Πολιτική

Cohn-Bendit: Στο τέλος η Ευρώπη θα συμβιβαστεί με μια κυβέρνηση Τσίπρα

Την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι έχασαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην Ελλάδα εναλλακτικές λύσεις και άλλους ρυθμούς, πέραν της αυστηρής λιτότητας, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Daniel Cohn-Bendit .

«Όταν επαναλαμβάνουμε στους Έλληνες ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τη λιτότητα, έρχεται μια στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν αντέχει πλέον αυτή τη λιτότητα.

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι για πολλούς Έλληνες οι μισθοί μειώθηκαν κατά 30-50%.

Φανταστείτε, επομένως, μια χώρα όπου οι μισθοί μειώθηκαν κατά 40% κατά μέσο όρο.

Η κατάσταση έγινε ανυπόφορη γιατί οι τιμές δεν ακολούθησαν στις μειώσεις αυτές», δήλωσε  στον ραδιοσταθμό «Europe1».

Αν και αναγνώρισε ότι έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ο Daniel Cohn-Bendit τόνισε πως «οι ρυθμοί των πολιτικών που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε., από έναν νεοφιλελεύθερο δογματισμό προερχόμενο από τη Γερμανία και ο οποίος υποστηρίχθηκε και από άλλες κυβερνήσεις ήταν τέτοιοι, που οι Έλληνες λένε σήμερα “ξεχείλισε το ποτήρι και θα δείτε τι έχετε να δείτε”».

Όσον αφορά στο εάν υπήρχε εναλλακτική λύση για την Ελλάδα, υποστήριξε πως «στη δημοκρατία υπάρχει πάντα μια εναλλακτική λύση, διαφορετικά δεν έχουμε δημοκρατία.

Σαφώς ήταν δυνατή μια άλλη πολιτική και ένας άλλος ρυθμός μεταρρυθμίσεων».

Ερωτηθείς για το εάν τελικά «παίζουμε με τους φόβους στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, για τον ερχομό στην εξουσία της ριζοσπαστικής αριστεράς», ο Daniel Cohn-Bendit συνέστησε λογική.

«Θα πρέπει να είμαστε λογικοί.

Είναι σαφές ότι εάν έλθει στην εξουσία ο Τσίπρας δεν θα θελήσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σαν αυτό του Μελανσόν (γαλλικό Αριστερό Μέτωπο, που υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ) ή άλλων παρόμοιων.

Για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν μπορεί να το κάνει.

Ο κίνδυνος βρίσκεται στο ότι υπόσχεται πολλά πράγματα, όπως αύξηση των συντάξεων, αύξηση του ελάχιστου μισθού κλπ για τα οποία χρειάζεται χρήματα.
Τα ταμεία, όμως, είναι άδεια, επομένως θα πρέπει να δανεισθεί, άρα να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη να έλθει σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα» είπε.

«Επομένως», κατέληξε ο Daniel Cohn-Bendit , «πιστεύω – και για πρώτη φορά λέω “ναι” – εάν η ριζοσπαστική αριστερά πάρει την εξουσία στην Ελλάδα είναι κάτι καλό, γιατί θα υποχρεώσει τη μεν ριζοσπαστική αριστερά να καταλάβει ότι για το (πολιτικό) μαγείρεμα απαιτείται “ύδωρ” που είναι το ίδιο για όλους, τους δε Ευρωπαίους να καταλάβουν ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για το ελληνικό χρέος για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος».

Πολιτική

close menu