Κανένας πάπας στη σύγχρονη εποχή δεν έχει εκλεγεί με την πρώτη προσπάθεια
Το μεγαλύτερο και γεωγραφικά πιο ποικιλόμορφο κονκλάβιο στην ιστορία επρόκειτο να συνεχιστεί σήμερα, με τους Ρωμαιοκαθολικούς καρδιναλίους να επιστρέφουν στην Καπέλα Σιστίνα για να προσπαθήσουν να διευθετήσουν μια ευρεία ανοικτή παπική εκλογή.
Οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας» με τα κόκκινα καπέλα ξεκίνησαν την Τετάρτη τη βαριά τελετουργική διαδικασία επιλογής ενός νέου ηγέτη για τα 1,4 δισεκατομμύρια καθολικούς του κόσμου. Το βράδυ, μαύρος καπνός βγήκε από μια ειδικά τοποθετημένη καμινάδα που ήταν ορατή από την εκκλησία του Αγ. Πέτρου για να σηματοδοτήσει μια ατελέσφορη ψηφοφορία.
Κανένας πάπας στη σύγχρονη εποχή δεν έχει εκλεγεί με την πρώτη προσπάθεια, οπότε αυτό το αποτέλεσμα ήταν ευρέως αναμενόμενο. Αλλά δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας, ένα τελικό αποτέλεσμα είναι πιθανό από τη δεύτερη ημέρα, όταν μπορούν να διεξαχθούν έως και τέσσερις γύροι ψηφοφορίας.
Στη μυστική ψηφοφορία συμμετέχουν 133 καρδινάλιοι από 70 χώρες, έναντι 115 από 48 έθνη στο τελευταίο κονκλάβιο το 2013 – αύξηση που αντανακλά τις προσπάθειες του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου να επεκτείνει την εμβέλεια της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του.
Ο γεννημένος στην Αργεντινή Φραγκίσκος, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα, εξελέγη στο τέλος της δεύτερης ημέρας, μετά από πέντε γύρους ψηφοφορίας. Οκτώ χρόνια νωρίτερα, χρειάστηκαν επίσης δύο ημέρες αλλά μόνο τέσσερις ψηφοφορίες για να αναδείξουν τον Γερμανό Βενέδικτο ΙΣΤ’ στον παπισμό. Ο λευκός καπνός θα σηματοδοτούσε την εκλογή του νέου ηγέτη της Εκκλησίας.
Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί, αν και ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, ο οποίος διετέλεσε το νούμερο δύο του Βατικανού υπό τον Φραγκίσκο, και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλ θεωρούνται οι επικρατέστεροι. Εάν καταστεί προφανές ότι κανένας από τους δύο δεν μπορεί να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων, οι ψήφοι αναμένεται να στραφούν σε άλλους υποψήφιους, με τους εκλέκτορες να συσπειρώνονται ενδεχομένως γύρω από τη γεωγραφία, τη δογματική συγγένεια ή τις κοινές γλώσσες.
Άλλοι πιθανοί «papabili» – υποψήφιοι παπικοί στα ιταλικά – είναι ο Γάλλος Ζαν Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πίτερ Έρντο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστκαι ο Ιταλός Πιερμπαντίστα Πιτσαμπάλα.
Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, οι καρδινάλιοι απομονώνονται από τον κόσμο και ορκίζονται μυστικότητα, τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές τους κατάσχονται, ενώ μεταφέρονται μεταξύ της Καπέλα Σιξτίνα για την ψηφοφορία και δύο ξενώνων του Βατικανού για να κοιμηθούν και να γευματίσουν.
Τις τελευταίες ημέρες, έχουν προσφέρει διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι αναζητούν από τον επόμενο πάπα, μετά από ένα σχετικά φιλελεύθερο ποντιφικό αξίωμα που σημαδεύτηκε από πικρές διαιρέσεις μεταξύ παραδοσιακών και εκσυγχρονιστών.
Ενώ ορισμένοι προέτρεπαν για συνέχεια με το όραμα του Φραγκίσκου για μεγαλύτερο άνοιγμα και μεταρρυθμίσεις, άλλοι λαχταρούσαν να γυρίσουν το ρολόι πίσω και να αγκαλιάσουν τις παραδόσεις. Πολλοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν ένα πιο προβλέψιμο, μετρημένο ποντιφικό αξίωμα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αποσύρονται οι εφέσεις για τη φωτιά στο Μάτι – Επικοινωνία Πιερρακάκη με Χαρδαλία – δημάρχους
- Ευρωσύμβουλοι: Στις 12 Ιουνίου η ΓΣ για διανομή κερδών και αλλαγή επωνυμίας
- Κάγια Κάλλας: Η ΕΕ αίρει τις οικονομικές κυρώσεις στη Συρία
- Κομισιόν: Επένδυση 1,25 δισ. ευρώ σε 10.000 ερευνητές το 2025
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Άλμα 7% για Vodafone
- «Διασταυρούμενα πυρά» μεταξύ Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας – ΟΠΕΚΕΠΕ για τις έρευνες
- Prodea: Πρόταση διανομής μερίσματος 0,705 ευρώ ανά μετοχή για το 2024
- Τράπεζες: Η ΟΤΟΕ κήρυξε 24ωρη απεργία στις 23 Μαΐου για τις απολύσεις στην Attica Bank
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις