Οι εταιρείες που κατασκευάζουν από είδη ένδυσης έως ηλεκτρονικά διαθέτουν πλεονάζον απόθεμα ενώ η ζήτηση δεν είναι τόσο ισχυρή
Τα δρομολόγια των πλοίων για τη διακίνηση εμπορευμάτων από την Ασία προς την Ευρώπη παρουσιάζουν καθυστερήσεις, όχι λόγω της ζήτησης αλλά γιατί περιμένουν ημέρες για να γεμίσουν.
Οι εταιρείες που κατασκευάζουν από είδη ένδυσης έως ηλεκτρονικά διαθέτουν πλεονάζον απόθεμα ενώ η ζήτηση δεν είναι τόσο ισχυρή. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα πλοία περιμένουν στα λιμάνια, επειδή δεν γεμίζουν. Επίσης αρκετά δρομολόγια ακυρώνονται.
Η εταιρεία MSC, η μεγαλύτερη στον κόσμο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ακύρωσε το ταξίδι της περασμένης εβδομάδας για το μήκους 366 μέτρων, πλοίο της MSC Deila από την Ασία στη βόρεια Ευρώπη λόγω της «επιβράδυνσης της ζήτησης» στη διαδρομή, ανέφερε στην ιστοσελίδα της.
Το τεράστιο σκάφος μπορεί να μεταφέρει 14.000 εμπορευματοκιβώτια 20 ποδιών (ή TEU). «Κανονίζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εναλλακτικές υπηρεσίες», πρόσθεσε η MSC. Στα τέλη Ιουλίου, η εταιρεία ακύρωσε επίσης ένα προγραμματισμένο ταξίδι του MSC Topaz σε παρόμοια διαδρομή.
Τα «λευκά» δρομολόγια έρχονται καθώς τα τελευταία κέρδη των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών έπεσαν. Τον περασμένο μήνα, η CMA CGM δήλωσε ότι το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) για το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε 73% στα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ το EBITDA της Hapag-Lloyd το πρώτο εξάμηνο μειώθηκε στα 3,8 δολάρια δισεκατομμύρια από 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο το 2022.
Η Maersk ανέφερε απότομη πτώση των κερδών της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων β′ τριμήνου ύψους 2,91 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολύ κάτω από το ρεκόρ των 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ίδιο τρίμηνο το 2022.
Οι ναυτιλιακές εταιρείες έκαναν ρεκόρ παραγγελιών νέων πλοίων μετά την πανδημία Covid-19 κάτι που απέφερε τεράστια ποσά, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Bernstein σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Η προσθήκη εκατοντάδων χιλιάδων TEU από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες πιθανότατα θα δημιουργήσει πιέσεις στα ναύλα», πρόσθεσαν οι αναλυτές.
Τα ναύλα για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων που αναφέρθηκαν από το Χρηματιστήριο Ναυτιλίας της Σαγκης έχουν μειωθεί σημαντικά την τρίμηνη περίοδο Μαρτίου έως Μαΐου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
- Τραμπ: «Δεν έχουμε λάβει τελική απόφαση» για το αν θα επιτεθούμε στο Ιράν
- TRASTOR Α.Ε.Ε. ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - Εισήγηση του Δ.Σ. για διανομή μερίσματος €0,04 ανά μετοχή για την χρήση του 2025
- Μπιλ Κλίντον για σκάνδαλο Έπσταϊν: «Δεν είδα τίποτα, ούτε έκανα κάτι μεμπτό»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Με μεικτά πρόσημα, αλλά με τον Φεβρουάριο τον 8ο σερί μήνα κερδών
- TRASTOR Α.Ε.Ε. ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ - Πρόσκληση των Μετόχων στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση
- Trastor: Στα 822,6 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου το 2025 – Προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ
- Βουτσινάς (ΚΕΕΕ): «Η εποχιακή απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην εστίαση αποτελεί ρεαλιστική λύση»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








