Επιχειρήσεις

Διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια: Δύο εταιρείες διεκδικούν άδεια στην Ελλάδα

Η δυναμική της αγοράς αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και με τις αλλαγές που σχεδιάζει ήδη η ΕΕΕΠ

Με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης κινείται στην χώρα μας ο διαδικτυακός τζόγος προσελκύοντας νέους παίκτες. Δυόμιση μήνες πριν να εκπνεύσει το 2023 μία νέα εταιρεία κατέθεσε αίτηση και για τους δύο τύπους αδειών.

Πρόκειται για την εταιρεία Infinity η οποία αποτελεί την 19η εταιρεία που καταθέτει αίτηση απόκτησης άδειας online gaming. Σήμερα στην χώρα μας άδεια κατέχουν 17 εταιρείες ενώ εκκρεμεί μία ακόμα αίτηση η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο ελέγχου από την ΕΕΕΠ και η οποία έχει κατατεθεί από την Triton.

Και οι δύο εταιρείες που δεν έχουν ακόμα πάρει το «πράσινο φως» από την ΕΕΕΠ για να προσφέρουν online gaming, έχουν αιτηθεί και για τους δύο τύπους αδειών. Kατά συνέπεια θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την άδεια για στοίχημα και 2 εκατ. ευρώ για online παιχνίδια καζίνο.

Οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά

Η αγορά on line gaming έχει προσελκύσει 19 εταιρείες πολύ κοντά στις 20 που είχε προβλέψει στο τέλος του 2022 ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δ. Ντζανάτος. Η δυναμική της αγοράς αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και με τις αλλαγές που σχεδιάζει ήδη η ΕΕΕΠ.

Ειδικότερα έχει ξεκινήσει σειρά ενεργειών ώστε να υπάρξει μείωση στο φόρο που καλείται να καταβάλει ο παίκτης που κερδίζει, ενώ παράλληλα εξετάζει και αλλαγές στην νομοθεσία ώστε να προσελκύσει την έδρα των εταιρειών on line gaming που σχεδόν για το σύνολό τους βρίσκεται στην Μάλτα.

Η φορολογία των κερδών παικτών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ντζανάτος είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της φορολογίας των παικτών τονίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν κατόπιν διαβούλευσης με την αγορά ώστε να μην αποκλειστούν απόψεις. Να σημειωθεί ότι ο φόρος των παικτών που μπήκε στα δημόσια ταμεία το 2022 αυξήθηκε κατά 74,5% φτάνοντας τα 256,2 εκατ. ευρώ έναντι 146,8 το 2021 και προέρχεται κυρίως από τους διαδικτυακούς παίκτες.

Το ζητούμενο για την Επιτροπή Παιγνίων είναι ο φόρος παίκτη να εφαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζονται αντίστοιχα έσοδα για το Δημόσιο χωρίς να δημιουργείται αντικίνητρο για τις νόμιμες εταιρείες με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο παράνομος στοιχηματισμός.

Τι ισχύει σήμερα

Σήμερα μετά την τελευταία αλλαγή του 2021, ο φόρος στα κέρδη των παικτών, έχει συντελεστή στο 15% για κέρδη από 100 μέχρι 500 ευρώ και 20% από 500,01 ευρώ και πάνω, ενώ το κέρδος από 100 ευρώ και κάτω δεν φορολογείται.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu