Πολιτική

Δηλώσεις Πιερρακάκη για «διπλή προστασία στα καύσιμα» χωρίς αντίκρυσμα για τους καταναλωτές

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Μέχρι στιγμής οι «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης οδηγούν σε διόγκωση των κερδών των διυλιστηρίων

Δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έκανε τη Δευτέρα το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, για τη νέα σχεδιαζόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης στα καύσιμα. Όπως είπε δεν μας νοιάζει ο φόρος, αλλά η τελική τιμή, αλλά δεν εξήγησε τι εννοούσε… Δηλαδή δεν μίλησε ούτε για μείωση του υπερβολικού Ειδικού Φόρου ούτε για μείωση του υψηλού ΦΠΑ ώστε να υπάρξει πραγματικη μείωση για όλους τους καταναλωτές.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης ανέφερε, πως εάν η διάθεση ξεκινούσε σήμερα, η τιμή θα βρισκόταν περίπου στα 2 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα περίοδος να ξεκινήσει με χαμηλότερη τιμή σε σχέση με εκείνη με την οποία ολοκληρώθηκε η περυσινή, όταν το πετρέλαιο θέρμανσης είχε διαμορφωθεί περίπου στα 1,85 ευρώ το λίτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν θέλουμε τέτοιες πολιτικές και τέτοιους πολιτικούς να ευχηθούμε …και του χρόνου

Τα μέτρα κατά της «αισχροκέρδειας» στα καύσιμα απέτυχαν όπως ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή, αφού τα διυλιστήρια έμειναν εξαρχής εκτός πλαφόν. Το FinancialReport το είχε επισημάνει από την πρώτη ημέρα

Η κυβερνητική στρατηγική, σύμφωνα με τον υπουργό, θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Αφενός στη συγκράτηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και αφετέρου στην ενίσχυση του σχετικού επιδόματος.

“Είναι διπλή η ασπίδα προστασίας”, ανέφερε. “Ως προς το επίδομα, να πω ότι δεν θα αλλάξουν τα κριτήρια. Δεν θα αλλάξει ο αριθμός των δικαιούχων. Θα αυξηθεί το ποσό το οποίο θα φτάσει στις τσέπες τους”.

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στις ανάγκες των κατοίκων της βόρειας Ελλάδας, όπου οι ανάγκες θέρμανσης είναι αυξημένες, αναφέροντας χαρακτηριστικά περιοχές όπως η Κοζάνη και η Δράμα.

Ουσιαστικά ο υπουργός δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό, που είπε ο Πρωθυπουργός την Κυριακή.

Η πραγματικότητα

Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή. Δεν κάνει δηλώσεις ούτε αρέσκεται σε εξαγγελίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Καμία μέχρι στιγμής παρέμβαση της κυβέρνησης δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν πρόσφερε ανακούφιση στους καταναλωτές. Αντίθετα η ακολουθούμενη πολιτική διόγκωσε και διογκώνει τα κέρδη των διυλιστηρίων.

Η τιμή αντί να πέφτει,  ανεβαίνει. Τον Μάρτιο, μάλιστα, αφού ανακοινώθηκε το πλαφόν, η μέση αμόλυβδη πήγε από 1,879 €/λίτρο στις 11/3 σε 2,002 €/λίτρο στις 20/3.

Το πλαφόν μπήκε στις εταιρείες εμπορίας και στα πρατήρια πάνω στην τιμή προμήθειας από τα διυλιστήρια, αφήνοντας τα ίδια τα διυλιστήρια έξω από αυτό το συγκεκριμένο φρένο.

Οπότε ναι, η κυβέρνηση “εστιάζει στην τελική τιμή”. Κυρίως, απ’ ό,τι φαίνεται, για να παρακολουθεί πόσο ψηλά θα φτάσει. Και τώρα μας υπόσχεται ότι τα περίπου 2 ευρώ θα γίνουν κάποτε λιγότερα από τα 1,85. Αυτό δεν είναι “ασπίδα προστασίας”·

(Πέρυσι η πανελλαδική μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον ήταν 1,128 ευρώ το λίτρο).

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu