Πολιτική

ΕΕ: Δεν προκύπτει «σύγκρουση συμφερόντων» για Γιούνκερ – LuxLeaks

Στη διευκρίνιση ότι οι φορολογικές αποφάσεις πρέπει να συνάδουν με το ενωσιακό δίκαιο και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με αντιανταγωνιστικό τρόπο, χορηγώντας επιλεκτικό πλεονέκτημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις προχώρησε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα των αποκαλύψεων του φορολογικού σκανδάλου LuxLeaks από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), σύμφωνα με την οποία «343 πολυεθνικές εταιρίες συστηματικά φοροδιέφευγαν, εκμεταλλευόμενες το χαλαρό φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου», μεταξύ των οποίων και 9 εταιρίες που ανήκαν ή ακόμα ανήκουν σε ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής, ζητούσε από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει για το στάδιο που βρίσκονται οι έρευνες για πιθανές κρατικές ενισχύσεις προς πολυεθνικές επιχειρήσεις από το Λουξεμβούργο, αλλά και να αξιολογήσει εάν υπάρχει θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον Πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Στην απάντησή της η αρμόδια Επίτροπος, αφού σημειώνει ότι η Κομισιόν «διερευνά επί του παρόντος, βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο περιπτώσεις φορολογικών αποφάσεων στο Λουξεμβούργο: Fiat Finance and Trading (FFT) και Amazon», τόνισε ότι «οι έρευνες αυτές, εντούτοις, δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτό καθαυτό το σύστημα έκδοσης φορολογικών αποφάσεων. Οι φορολογικές αποφάσεις μπορούν να αποτελούν χρήσιμο εργαλείο, καθώς παρέχουν ασφάλεια δικαίου για τον φορολογούμενο εκ των προτέρων. Ωστόσο, οι φορολογικές αποφάσεις πρέπει να συνάδουν με το ενωσιακό δίκαιο και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με αντιανταγωνιστικό τρόπο, χορηγώντας επιλεκτικό πλεονέκτημα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις».
Καταλήγοντας στην απάντησή της, η κ. Βεστάγκερ ξεκαθάρισε ότι για την Κομισιόν δεν προκύπτει θέμα «σύγκρουσης συμφερόντων» για τον κ. Γιούνκερ, αφού «ο Πρόεδρος της Επιτροπής δεν διαθέτει δικαίωμα αρνησικυρίας», ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν διαθέτει στοιχεία για το, κατ’ εκτίμηση, ύψος της φοροδιαφυγής ελληνικών εταιριών (πρώην και νυν) που βρίσκονται στη λίστα LuxLeaks, δήλωσε απλά ότι «η Επιτροπή δεν διαθέτει δυστυχώς επαρκείς πληροφορίες ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στην ερώτηση αυτή».

close menu