H Κίνα κύριος εταίρος για τις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών και υγρών βιοκαυσίμων
Μείωση κατά 12% σε σύγκριση με το 2022 λόγω της πτώσης των τιμών παρουσίασε το 2023 η αξία των εισαγόμενων ηλιακών συλλεκτών, ενώ η ποσότητα αυξήθηκε κατά 5%.
Συγκεκριμένα, το 2023, η ΕΕ εισήγαγε ηλιακούς συλλέκτες αξίας 19,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 0,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από χώρες εκτός ΕΕ.
Οι εισαγωγές υγρών βιοκαυσίμων σημείωσαν πτώση 22% στην αξία, με μέτρια μείωση 2% στην ποσότητα. Οι εισαγωγές ανεμογεννητριών μειώθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο αυτή, με μείωση 66% στην αξία και 68% στην ποσότητα.
Παράλληλα, η ΕΕ εξήγαγε ηλιακούς συλλέκτες αξίας 0,9 δισ. ευρώ, υγρά βιοκαύσιμα αξίας 2,2 δισ. ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 2,0 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με τους ηλιακούς συλλέκτες και τα υγρά βιοκαύσιμα, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών υπερέβησαν σημαντικά την αξία των εισαγωγών.
Μεταξύ 2022 και 2023, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία (+49 %), ενώ η ποσότητά τους αυξήθηκε κατά 26%.
Οι εξαγωγές ηλιακών συλλεκτών αυξήθηκαν κατά 19 % σε αξία και κατά 37 % σε ποσότητα. Ομοίως, οι εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση σε ποσότητα σε σύγκριση με την αξία (+63 % έναντι +36 %).

Η Κίνα κύριος εταίρος για τις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών και υγρών βιοκαυσίμων
Η Κίνα ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιακών συλλεκτών, αντιπροσωπεύοντας το 98% του συνόλου των εισαγωγών. Οι ανεμογεννήτριες εισήχθησαν κυρίως από την Ινδία (59%) και την Κίνα (29%).
Όσον αφορά τα υγρά βιοκαύσιμα, η Κίνα ήταν πρώτη με 36%, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 13% και τη Βραζιλία με 12%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Προσωρινή διακοπής λειτουργίας της ATOM DYNAMIC ΑΕ στη Μάνδρα
- Έβρος: Πάνω από έξι μέτρα η στάθμη του Έβρου στο Πύθιο και του Ερυθροποτάμου
- Κλείνει το ελληνόφωνο τμήμα της Deutsche Welle
- Φωτιά σε αποθήκη εταιρείας με αθλητικά είδη στα Σπάτα (VIDEO)
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά απαντήσεις από την Ουάσιγκτον για την εμπορική τους συμφωνία
- Η γροθιά στον Γεωργιάδη που δεν «έπεσε»
- Αναβάλλεται η γαλλοϊταλική σύνοδος κορυφής μετά από αίτημα Μελόνι
- Απάντηση Δανίας προς Τραμπ: Δεν χρειαζόμαστε πλωτό νοσοκομείο στη Γροιλανδία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








