Περισσότερες από 90 χώρες υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα, χωρίς όμως να την διασφαλίζουν
Περισσότερες από 90 χώρες παρακολούθησαν τις διήμερες συνομιλίες σε ελβετικό θέρετρο των Άλπεων Buergenstock, κατόπιν εντολής του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskiy.
Οι δυτικές δυνάμεις και άλλα έθνη υποστήριξαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πίεσαν για συναίνεση σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα αυτή στην σύνοδο κορυφής την Κυριακή, αλλά ορισμένες χώρες ενδέχεται να αρνηθούν να υποστηρίξουν τα τελικά συμπεράσματά της και δεν υπήρχε σαφήνεια εάν οι μελλοντικές συνομιλίες θα εμπλέκουν τη Ρωσία.
Όμως η Μόσχα, η οποία δεν είχε προσκληθεί και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήθελε να συμμετάσχει, χαρακτήρισε τη σύνοδο ως χάσιμο χρόνου και αντ’ αυτού υπέβαλε άλλες προτάσεις από μακριά.
Η Κίνα ήταν άλλος ένας αξιοσημείωτος απών.
Ωστόσο, η διάσκεψη υπογράμμισε τόσο την ευρεία υποστήριξη που εξακολουθεί να απολαμβάνει η Ουκρανία από τους συμμάχους της, αλλά και τις προκλήσεις για οποιαδήποτε διαρκή κατάπαυση του πυρός, με τις ουκρανικές δυνάμεις να βρίσκονται υπό πίεση μετά τις πρόσφατες στρατιωτικές ανατροπές και καθυστερήσεις της βοήθειας.
Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% της Ουκρανίας.
Ένα προσχέδιο της τελικής δήλωσης που είδε το Reuters αναφέρεται στην εισβολή της Ρωσίας ως «πόλεμο» -μια ετικέτα που η Μόσχα απορρίπτει- και ζητά να αποκατασταθεί ο έλεγχος της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia και στα λιμάνια της στη Θάλασσα του Αζόφ.
Το προσχέδιο, με ημερομηνία 13 Ιουνίου, ζητούσε να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Όμως, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς δηλωμένους στόχους της διάσκεψης, παρέλειψε πιο σκληρά ζητήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια μεταπολεμική διευθέτηση για την Ουκρανία, εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ ή πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι αποσύρσεις στρατευμάτων και από τις δύο πλευρές.
Η διατύπωση της δήλωσης ενδέχεται να μην επιτύχει ομόφωνη υποστήριξη, δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ.
Η σύνοδος κορυφής ήλπιζε επίσης να κατονομάσει τον οικοδεσπότη μιας άλλης τέτοιας συνάντησης – πιθανώς τη Σαουδική Αραβία – αλλά ο Nehammer είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να πει ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει μια τέτοια σύνοδος κορυφής και εάν η Ρωσία θα ήταν εκεί. Μπορεί να χρειαστεί άλλη μια ενδιάμεση διάσκεψη χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας, είπε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- AKTOR Α.Ε. ΣΥΜ/ΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - Ανακοίνωση – Ρυθμιζόμενη πληροφορία – ΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΚΟΙΝΩΝ, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ, ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ, ΑΫΛΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ «ΑΚTOR ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»
- Safe Bulkers, Inc. - Safe Bulkers, Inc. Sets Date for the Second Quarter 2026 Results, Conference Call, and Webcast
- Eυρωπαϊκές αγορές: Κέρδη με οδηγό τις πετρελαϊκές εταιρείες – Άλμα 13,87% από Randstad
- Η Nestlé κοντά σε συμφωνία για την πώληση της μονάδας εμφιαλωμένου νερού έναντι 5 δισ. ευρώ
- Porsche: Στο τραπέζι επιπλέον 5.000 απολύσεις
- Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Οι δύο πρώτες άδειες MiCA για υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα
- Νέα δάνεια άνω των 330 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ – Οι όροι
- ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦ., ΑΝΤΙΠΡΟΣ/ΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις









