Ποιες εταιρείες αφορά η απόφαση της Επιτροπής
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα υπό όρους και προϋποθέσεις, την μεταβολή ελέγχου επί της εταιρείας K. & N. ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Κ & Ν Ευθυμιάδης) από αποκλειστικό σε κοινό από τις εταιρείες Certis Belchim B.V. (Certis Belchim) και ΡΑΙΔΕΣΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (Ραιδεστός) κατ’ άρθρο 8 παρ. 3 και παρ. 4Α του Ν. 3959/2011. Η Κ & Ν Ευθυμιάδης τελούσε υπό τον έλεγχο της Ραιδεστός.
Η έρευνα της ΕΑ
Η συγκέντρωση αφορά στους κλάδους των προϊόντων φυτοπροστασίας καλλιεργειών (ΠΠΚ) και σπόρων.
Η Certis Belchim, και ο ευρύτερος όμιλος MITSUI στον οποίο ανήκει, δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην παραγωγή/προμήθεια ΠΠΚ και σπόρων.
Η Κ & Ν Ευθυμιάδης, θυγατρική της Ραιδεστός, δραστηριοποιείται πρωτίστως στο στάδιο της εμπορίας/διανομής και διανέμει σειρά προϊόντων ΠΠΚ, σπόρων και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων της Certis Belchim.
Σήμερα, η Certis Belchim και η Ραιδεστός έχουν εμπορική συνεργασία προμηθευτή – διανομέα. Με την απόκτηση της Κ & Ν Ευθυμιάδης, όλες οι δραστηριότητες των μερών στη διάθεση ΠΠΚ και σπόρων στην Ελλάδα θα πραγματοποιούνται εφεξής από την κοινώς ελεγχόμενη Κ & Ν Ευθυμιάδης.
Η έρευνα της ΕΑ έδειξε ότι στην Ελλάδα η Certis Belcim έχει υψηλά μερίδια αγοράς στην προμήθεια εντομοκτόνων – βιολογικών προϊόντων (στάδιο προηγούμενης οικονομικής βαθμίδας) ενώ η Κ & Ν Ευθυμιάδης έχει σημαντική παρουσία στο στάδιο της εμπορίας/διανομής αυτής της κατηγορίας προϊόντων (στάδιο επόμενης οικονομικής βαθμίδας).
Οι δεσμεύσεις
Για να αντιμετωπιστούν οι αμφιβολίες της ΕΑ αναφορικά με το ενδεχόμενο αποκλεισμού διανομέων – ανταγωνιστών της Κ & Ν Ευθυμιάδης από την πρόσβαση σε εντομοκτόνα βιολογικά σκευάσματα στην Ελλάδα (αποκλεισμός από εισροή), τα μέρη πρότειναν και ανέλαβαν δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, οι μητρικές εταιρείες θα συνεχίσουν την πώληση, διανομή ή διάθεση με άλλο τρόπο της επίμαχης κατηγορίας προϊόντων από (ή για λογαριασμό) συγκεκριμένης θυγατρικής τους σε υφιστάμενους και μελλοντικούς πελάτες στην Ελλάδα, ανταγωνιστές της Κ & Ν Ευθυμιάδης. Τα μέρη θα εφαρμόσουν την συμφωνία συγχώνευσης με τρόπο που να μην επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα αυτές τις πωλήσεις, τη διανομή ή διάθεση των επίμαχων προϊόντων. Οι δεσμεύσεις διαρκούν πέντε (5) έτη.
Πρόκειται για τη δεύτερη συγκέντρωση στην οποία η ΕΑ δέχεται δεσμεύσεις κατά τη σύντομη διαδικασία αξιολόγησης σε Φάση Ι, εξασφαλίζοντας ευελιξία και ταχύτητα στη διαδικασία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eurobank: Εγκρίθηκε το σχέδιο συγχώνευσης με την Eurobank Holdings
- Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.725 μονάδες με τραπεζικό ράλι – Στο +4,91% η Πειραιώς – Με κέρδη 1,2% η εβδομάδα
- MIG: Στα 2,1 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το α΄ τρίμηνο, στα 331.000 ευρώ οι ζημιές
- Aegean: Δωρεάν διάθεση 363.770 μετοχών σε στελέχη και εργαζόμενους, αξίας 2.757 εκατ. ευρώ
- Οι δασμοί στο επίκεντρο της συνάντησης του Παπαθανάση με τους εξαγωγείς – Τα αιτήματα
- Γερμανία: Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα
- Μετρό : Κλειστοί από 04/05 ως και 08/05 οι σταθμοί Ελληνικό, Αργυρούπολη, Άλιμος και Ηλιούπολη
- Τραμπ: Ζητάει ξανά από την Fed να μειώσει τα επιτόκια
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις