Οικονομία

Επιστροφή διλήμματος για το πότε θα υποχωρήσουν τα επιτόκια

Την πτωτική τάση των αποδόσεων διέκοψαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ

Την ώρα που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας διατύπωνε τις θέσεις του για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και τασσόταν υπέρ της άμεσης μείωσης των επιτοκίων – δύο μέχρι το καλοκαίρι και συνολικά τέσσερις για το σύνολο του 2024 – στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σημείωνε άλμα, το μεγαλύτερο τον τελευταίο μήνα μετά την ανακίνωση των στοιχείων για διατήρηση των πληθωριστικών τάσεων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ διάρκειας δύο ετών, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων στο 4,7%, διαμορφώνοντας στο 4,69% αργά το απόγευμα, αυξημένες κατά 0,07 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενη ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιασύνη Στουρνάρα για μείωση επιτοκίων – Ζητά μείωση δύο φορές πριν το καλοκαίρι και τέσσερις το 2024

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Bloomberg

Την ίδια στιγμή και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων επηρεάστηκαν. Για παράδειγμα η απόδοση του γερμανικού ομολόγου, διάρκειας δύο ετών, κινήθηκε στο 2,89% όταν την προηγούμενη ημέρα είχε υποχωρήσει στο 2,77%. Τα αντίστοιχα ελληνικά βρέθηκαν στο 2,74% από 2,65% την προηγούμενη ημέρα.

Να σημειωθεί πως πλέον η απόδοση των ελληνικών ομολόγων σε σύγκριση με αυτή των γερμανικών – και ειδικά τα 10ετή που αποτελούν και σημείο αναφοράς – έχει συρρικνωθεί στις περίπου 70-80 μονάδες βάσης δηλαδή και απέχουν μεταξύ τους μόλις 0,7-0,8%. Συγκεκριμένα, η απόδοση στα ελληνικά 10ετή είναι στο 3,22% (από 3,15% πριν την άνοδο της Πέμπτης) και των γερμανικών στο 2,43%.

Να σημειωθεί πως το βασικό κόστος δανεισμού των ΗΠΑ βρισκόταν σε τροχιά πτώσης όπως και ττο ευρωπαϊκό αλλά τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ διέκοψαν την πτώση.

Για τον ίδιο λόγο οι τιμές των μετοχών στη Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα την Πέμπτη. Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν πτώση μεταξύ των μεγαλύτερων ονομάτων, με τους κατασκευαστές chip, AMD και Nvidia να υποχωρούν 4% και 3,2% αντίστοιχα.

Συνεπώς επιστρέφουν τα διλήμματα και αυξάνονται τα στοιχήματα για το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων και το εάν η EKT τελικά προηγηθεί έναντι της FED, κάτι που σπάνια συμβαίνει, αλλά μπορεί να συμβεί εφέτος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέα

close menu