Οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στην πλατφόρμα
Ανοίγει η πλατφόρμα στον e-ΕΦΚΑ -ίσως και σήμερα- στην οποία οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα μπορούν να δηλώνουν ότι εργάζονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxis, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ . Το νέο καθεστώς που διέπει τους απασχολούμενους συνταξιούχους προβλέπει παρακράτηση 10% στον μισθό τους, αντί για περικοπή 30% στη σύνταξή τους που ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν στην πλατφόρμα, διότι σε αντίθετη περίπτωση-κι αν πιαστούν από τις αρμόδιες αρχές- θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει σε ύψος που αναλογεί σε12 συντάξεις.
Οι κρατήσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Ιανουάριου 2024, ενώ το μέτρο αφορά όλους τους μισθωτούς, ακόμα κι αν είναι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες. Και οι επαγγελματίες πρέπει να το δηλώσουν, αυτοί δεν θα έχουν παρακράτηση 10%, αλλά θα πληρώνουν προσαυξημένη εισφορά 50% στον κλάδο κύριας σύνταξης.
Εξαιρούνται από την παρακράτηση εκείνοι που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι πολύτεκνοι και έχουν ένα παιδί φοιτητή ή ανίκανο για εργασία ή ανήλικο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Μεγάλη επένδυση άνω των €250 εκατ. από PREMIA στον τουρισμό: Συμμαχία με τον Όμιλο AKTI Hotels & Resorts
- ManpowerGroup: Το 53% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα βλέπει αύξηση παραγωγικότητας από την ΑΙ
- Η SK Hynix εκθρόνισε τη Samsung και έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία στη Νότια Κορέα
- Tileskopio: Η start up που πολεμά τις κυβερνοεπιθέσεις μέσω ΑΙ στοχεύει σε επέκταση στην Ευρώπη
- Oταν καλείς την Ένωση των Servicers και απαντά η Octane
- Μπλακ άουτ στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα, “εξαφανίστηκαν” οι εταιρικές ανακοινώσεις
- BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π. - Αγορά ιδίων μετοχών (19/06/2026)
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








