Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών πιέσεων επιβράδυνε τον εναρμονισμένο ετήσιο πληθωρισμό τον Ιούνιο στο 2,8% για τη ζώνη του ευρώ
Ο εναρμονισμένος ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, χωρίς ωστόσο να εξαλειφθεί η απόσταση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) της Eurostat, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 3,9% από 4,9% τον Μάιο, καταγράφοντας σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών.
Παρά τη βελτίωση, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ευρωζώνη, όπου ο ετήσιος δείκτης υποχώρησε στο 2,8% τον Ιούνιο από 3,2% τον προηγούμενο μήνα. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγεθών περιορίστηκε, ωστόσο η «ψαλίδα» παραμένει, επιβεβαιώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία εξακολουθούν να είναι εντονότερες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως στη μείωση των πιέσεων από την ενέργεια, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τιμών, αλλά με αισθητά χαμηλότερο ρυθμό (8,7% έναντι 10,8% τον Μάιο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες με αύξηση 3,2% από 3,5%, τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός με 1,6% από 1,9%, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρέμειναν σταθερά στο 0,9%.


Τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο Ιούνιος αποτέλεσε τον πρώτο μήνα κατά τον οποίο αποτυπώθηκαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των επιπτώσεων από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον πόλεμο στις διεθνείς αγορές. Το ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσο η εξασθένηση των ενεργειακών πιέσεων θα περάσει σταδιακά και στις τιμές καταναλωτή τους επόμενους μήνες, επιτρέποντας περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Wayve διεκδικεί ρόλο – κλειδί στην αυτόνομη οδήγηση με AI που «μαθαίνει» σαν άνθρωπος
- ΗΠΑ και Ιράν σε τεχνικές συνομιλίες στη Ντόχα για μόνιμη εκεχειρία και Στενά του Ορμούζ
- Χωρίς πλοία η Ραφήνα την Παρασκευή λόγω 24ωρης απεργίας των ναυτεργατών
- Eurostat: Στο 45,5% το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της ΕΕ το α΄ τρίμηνο
- ΙΕΛΚΑ: Στο 0,39% ο πληθωρισμός στα σουπερμάρκετ τον Ιούνιο 2026
- Από τη μεταλλική κονσέρβα στο χάρτινο κουτί μέσω Tetra Pak για τα προϊόντα τόνου
- Μετρούν αντίστροφα για τις θερινές εκπτώσεις έμποροι και καταναλωτές
- Δύο νεκροί από τη φωτιά στη Λητή Θεσσαλονίκης ανάμεσά τους και ένα 12χρονο παιδί
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








