Kατακόρυφη μείωση σε αξία (-41,2%) και όγκο (-20,2%), σε σχέση με πέρυσι, κατέγραψαν οι εισαγωγές LNG
Το β΄τρίμηνο του 2024, η ΕΕ εισήγαγε ενεργειακά προϊόντα αξίας 94,9 δισ. ευρώ, που ανέρχονται συνολικά σε 177,9 εκατομμύρια τόνους. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, οι εισαγωγές μειώθηκαν τόσο σε αξία (-10,7%) όσο και σε καθαρή μάζα (-9,7%), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Μικρή άνοδος σημειώθηκε στην αξία των εισαγόμενων πετρελαιοειδών (+5,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023), ενώ ο όγκος των εισαγωγών κατέγραψε μικρή πτώση (-2,2%).
Η αξία του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση μειώθηκε κατά 31,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 9,5%. Ανάλογη τάση παρατηρήθηκε και για το υγροποιημένο αέριο, με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν κατακόρυφη μείωση σε αξία (-41,2%) και όγκο (-20,2%).
Παρόμοιες τάσεις μπορούν να παρατηρηθούν όταν ληφθούν υπόψη οι μηνιαίοι μέσοι όροι για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με τους μηνιαίους μέσους όρους των προηγούμενων ετών. Μικρές διακυμάνσεις κατέγραψαν οι εισαγωγές πετρελαιοειδών. Η μηνιαία μέση αξία των εισαγόμενων πετρελαιοειδών ήταν 1,6% χαμηλότερη από τον μηνιαίο μέσο όρο το 2023, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 3,6%. Αντίθετα, μεγάλες μειώσεις σημειώθηκαν για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, με πτώση αξίας 42,8% και μείωση όγκου 15,3% και για το φυσικό αέριο σε αέρια κατάσταση, με πτώση αξίας 37,0% και μείωση όγκου 4,8%.
Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες – βασικοί προμηθευτές ενέργειας
Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι περισσότερες εισαγωγές πετρελαιοειδών από την ΕΕ προέρχονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες (15,1%), τη Νορβηγία (14,1%) και το Καζακστάν (11,7%).
Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση προήλθε από τη Νορβηγία (43,5%). Ακολούθησε η Αλγερία με 21,6%, μπροστά από τη Ρωσία με 15,5%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν σχεδόν το ήμισυ του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου (46,0%), μπροστά από τη Ρωσία (16,8%) και το Κατάρ (11,9%).
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ κατά 0,25%
- Δημοσκόπηση Pulse: Μισή μονάδα κέρδισε η ΝΔ από τη ΔΕΘ – Στο 24% στην πρόθεση ψήφου
- Τζιρακιάν Profil: Ο Κασπάρ Μπατανιάν νέο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ
- Στις Αττικές Εκδόσεις η διαφημιστική εκμετάλλευση των όψεων του πύργου Πειραιά
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με μεικτά πρόσημα – Άλμα 17% από Puma
- ΕΚΤΕΡ: Αλλαγές στα μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων λόγω μερίσματος
- Cenergy: Στα 95 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄εξάμηνο, αυξημένα κατά 69%
- Ευρώπη Holdings: Αυξημένα έσοδα στα 18,786 εκατ. ευρώ το α΄εξάμηνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις