Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 2,67% στις 522 μονάδες
Βαριές απώλειες υπέστησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια για την επιθετική εμπορική πολιτική που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Εξάλλου, το sell-off ήταν γενικευμένο στις αγορές διεθνώς, καθώς οι traders προσπαθούν να αποτιμήσουν το ύψος της ζημιάς που θα υποστεί το παγκόσμιο εμπόριο και η παγκόσμια οικονομία.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 2,67% στις 522 μονάδες και με το σύνολο των επιμέρους κλάδων του να βρίσκονται στο «κόκκινο».
Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έκανε βουτιά ύψους 3,08% χάνοντας το όριο των 22.000 μονάδων, στις 21.700, ο γαλλικός CAC 40 υπέστη δραματική πτώση στο -3,31% και τις 7.598 μονάδες και ο FTSE 100 διολίσθησε σε ποσοστό 1,55% στις 8.474 μονάδες δεδομένου πως η βρετανική οικονομία ήταν μάλλον από τις τυχερές με «καπέλο» δασμών μόλις στο 10%.
Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να πέφτει 3,60% στις 37.070 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 13.191 μονάδες μειωμένος κατά 1,19%.
«Μέχρι τελευταία στιγμή, οι επενδυτές ήλπιζαν σε μια πιο ήπια, φιλο-επιχειρηματική πολιτική. Τώρα μπήκαμε στο σενάριο “Hard Trump”: επιβράδυνση παγκόσμιας ανάπτυξης, έστω και χωρίς
Σε επίπεδο μετοχών, ιδιαίτερα έντονο ήταν το πλήγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες ηγούνταν της φετινής ανόδου, με απώλειες που έφτασαν το 4,5%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, με τις απώλειες από την αρχή του έτους να ξεπερνούν πλέον το 5%, μετά και την έναρξη εφαρμογής των υψηλών δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν και μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου, όπως η Adidas που έχασε σχεδόν 12%, καθώς ο κλάδος ανησυχεί εύλογα για καθίζηση της κατανάλωσης.
Ως βαρόμετρο για τις τάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο ερμηνεύτηκε και η βουτιά του ναυτιλιακού κολοσσού της Maersk, που έπεσε πάνω από 9,5%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εκκληση Ζελένσκι στους συμμάχους και αιχμές κατά Ουάσινγκτον
- ΗΠΑ: Στο τραπέζι η «μητέρα όλων των βομβών» για πλήγματα στο Ιράν
- ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 1,8% το 2026 και 1,9% το 2027 – Στο 4% ο πληθωρισμός, επιμένει η ακρίβεια
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Αμεση πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στο νέο ΕΣΠΑ 2028-2034
- Κέιτι Ζαχαρία: Στο μικροσκόπιο η νομική καριέρα της γυναίκας που ανακοίνωσε την αποπομπή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
- Πέθανε η ηθοποιός Μπέτυ Βαλάση σε ηλικία 89 ετών
- Κλείνει για 4 μήνες ο διάδρομος του αεροδρομίου Χίου λόγω έργων
- Στην τελική ευθεία οι συμπληρωματικές πληρωμές 83,6 εκατ. ευρώ για 72.000 αγρότες
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








