Επιχειρήσεις

Fieratex: Παράταση διαθεσιμότητας μέχρι Σεπτέμβριο – «Δεδομένο το λουκέτο» λένε οι εργαζόμενοι

Μόνο το λογιστήριο θα λειτουργεί στην εταιρεία μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου

Έγγραφο με το οποίο η διοίκηση της εταιρείας Fieratex ανακοινώνει στους εργαζόμενους ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνει παράταση μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν στα χέρια τους από την προηγούμενη Παρασκευή οι εργαζόμενοι της Fieratex. Πλέον η αίσθηση-φόβος που είχαν οι εργαζόμενοι για οριστική διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου αποτελεί το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, την προηγούμενη Παρασκευή επιδόθηκε έγγραφο στο Σωματείο των εργαζομένων στο οποίο, η εταιρεία σημειώνει πως «παρά τις προσπάθειες που έχει καταβάλει μέχρι σήμερα η διοίκηση, προκειμένου να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις συνέχισης της απασχόλησης του προσωπικού της υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης, δυστυχώς το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης αντικειμένου δραστηριότητας εξακολουθεί να υφίσταται. Ως εκ τούτου, διατηρείται επιβεβλημένη η ανάγκη προσαρμογής του υφιστάμενου προσωπικού της επιχείρησής μας στις μηδενικές ανάγκες των παραγωγικών τμημάτων της, ήτοι στα τμήματα φινιριστηρίου, βαφείου, συντήρησης, καθώς και στις λοιπές υποστηρικτικές εργασίες (καθαριότητας, γενικών καθηκόντων)».

Προσθέτει, δε, ότι «συνεπεία της εξακολούθησης της παντελούς έλλειψης αντικειμένου δραστηριότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα και με σκοπό την αποφυγή απολύσεων, πρόκειται να θέσουμε σε καθεστώς διαθεσιμότητας για χρονική διάρκεια από 01/07/2024 έως 04/09/2024 το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας μας, πλην μόνο του προσωπικού που εργάζεται στο τμήμα λογιστηρίου».

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η οποία ήταν και αναμενόμενη, σύμφωνα με όσα προέβλεπαν οι εργαζόμενοι στις αρχές του μήνα, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Fieratex Νίκος Καρυπίδης δηλώνει στο Financial Report ότι «το λουκέτο είναι δεδομένο, είναι μια απογοητευτική κατάσταση, την οποία πολλοί από εμάς περιμέναμε, από τη στιγμή που η εταιρεία εδώ και μήνες δεν έπαιρνε παραγγελίες. Θεωρώ ότι πρόκειται για κάτι μη αναστρέψιμο. Πως θα ξεκινήσεις ξανά τη δουλειά όταν τους τελευταίοι μήνες ακύρωνες τις παραγγελίες;».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, ήδη, αρκετοί από τους εργαζόμενους συμφώνησαν και έλαβαν τη μισή αποζημίωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Ιούνιο αποχώρησε και η πλειοψηφία των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας.

Η πρώτη ανακοίνωση για διαθεσιμότητα 25 ημερών

Θυμίζουμε πως μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων η διοίκηση της εταιρείας αναγκάστηκε να ενημερώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών (σ.σ. είναι ακόμα εισηγμένη εταιρεία αν και η μετοχή της έχει πάψει να είναι υπό διαπραγμάτευση εξαιτίας του ότι δεν έχει δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις) ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας θα έχει εφαρμογή για 25 ημέρες (5/6/2024 μέχρι 30/6/2024) με πιθανότητα να παραταθεί και τους λοιπούς καλοκαιρινούς μήνες. Πλέον η πιθανότητα έγινε βεβαιότητα σε ότι αφορά την παράταση.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και εκ νέου συνάντηση με τη διοίκηση την Παρασκευή

Τα επόμενα βήματα των εργαζομένων, κατά όσα τονίζει ο κ. Καρυπίδης, είναι η συγκέντρωση τους στο εργοστάσιο την Τετάρτη 26 Ιουνίου και στη συνέχεια αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιδώσουν έγγραφο με τα αιτήματά τους στο νέο Υπουργό, κ. Κώστα Γκιουλέκα.

«Σε αυτή τη φάση το κύριο αίτημά μας είναι να υπάρξει απόφαση να λάβουμε τους μήνες της διαθεσιμότητας και το άλλο μισό του μισθού μας, καθώς κάποιοι είμαστε όμηροι και δεν μπορούμε καν να πιάσουμε δεύτερη δουλειά. Με τα χρήματα αυτά οδηγούμαστε σταδιακά στη φτωχοποίηση» προσθέτει ο κ. Καρυπίδης, ο οποίος τονίζει στο Financial Report ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν έστω και μια προσωρινή εργασία, καθώς οι υποψήφιοι εργοδότες τους, τους ζητούν πρώτα να έχουν ξεκαθαρίσει με τη Fieratex.

Την Παρασκευή, 30 Ιουνίου, αναμένεται εκ νέου διαβούλευση με τη διοίκηση της εταιρείας, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, απλά θα επιβεβαιωθεί η διαθεσιμότητα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς άλλες ανακοινώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που θα αποφασίσουν να παραμείνουν στην εταιρεία, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να γνωρίζουν την επόμενη ημέρα, η οποία κατά τους ίδιους προβλέπεται ζοφερή.

Ωστόσο, ακριβώς επειδή κάποιοι από αυτούς ήταν 10-15 χρόνια στην Fieratex, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τέλους, με στόχο να μην χάσουν τις αποζημιώσεις τους.

Στην παρούσα φάση, η εταιρεία υπολειτουργεί, με το μόνο τμήμα που δέχεται κλήσεις να είναι αυτό του λογιστηρίου, το οποίο δεν δίνει περαιτέρω πληροφορίες, πέρα από την διευθέτηση της μισθοδοσίας των εργαζομένων και την τακτοποίηση των -μισών-αποζημιώσεων όσων έφυγαν ή αποφασίζουν και τώρα να αποχωρήσουν από την εταιρεία.

Κλυδωνισμοί από τα τέλη Απριλίου

Η εταιρεία Fieratex ιδρύθηκε το 1988 από την οικογένεια Ανεζουλάκη, η οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα τον έλεγχό της (Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει μέχρι σήμερα ο Ιωάννης Ανεζουλάκης).

Τo κεντρικό εργοστάσιό της βρίσκεται στη Νέα Σάντα του Κιλκίς και διαθέτει τμήματα πλεκτηρίου, βαφείου, τυπώματος, έρευνας και ανάπτυξης κλπ.

Η εταιρεία είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά στις 30 Απριλίου 2024 έγινε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της, γιατί δεν δημοσιοποίησε τις οικονομικές καταστάσεις του 2023, καθώς οι εταιρείες υποχρεούνται να δημοσιεύουν ελεγμένες από ορκωτούς λογιστές οικονομικές καταστάσεις κάθε έξι μήνες και κάθε τρίμηνο να σχολιάζουν την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών.

Η τελευταία φορά που η εταιρεία δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις ήταν το α΄εξαμήνου 2023. Σύμφωνα τις οικονομικές καταστάσεις του 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν 25,9 εκ. ευρώ έναντι 26,2 εκ. ευρώ το 2021. Μάλιστα, ήταν η πρώτη χρήση με σημαντικές ζημιές 2,040 εκατ. ευρώ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu