Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε χθες και σήμερα αφότου ο Στουμπ οριακά έφθασε πρώτος με 27,2% κατά τον πρώτο γύρο
O κεντροδεξιός Αλεξάντερ Στουμπ του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού της Φινλανδίας φέρεται να προηγείται του μέλους του φιλελεύθερου Πράσινου Κόμματος Πέκα Χααβίστο ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 11 Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, της Helsingin Sanomat, που δημοσιεύεται σήμερα.
Η Φινλανδία εκλέγει νέο πρόεδρο για να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της χώρας στον νέο της ρόλο στο ΝΑΤΟ, αφού έδωσε τέλος σε δεκαετίες ουδετερότητας για να ενταχθεί στη δυτική αμυντική συμμαχία ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε χθες και σήμερα αφότου ο Στουμπ οριακά έφθασε πρώτος με 27,2% κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή ακολουθούμενος από τον Χααβίστο με 25,8%.
Ερωτηθέντες για το ποιον από τους δύο επαπομείναντες υποψηφίους θα ψηφίσουν αυτή τη φορά, 57% απάντησαν τον Στουμπ, ενώ 43% τον Χααβίστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε διαδικτυακά η εταιρεία δημοσκοπήσεων Verian for Helsingin Sanomat.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ηγείται της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και εκπροσωπεί τη χώρα στις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, ενώ ενεργεί επίσης ως ανώτατος διοικητής των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.
Ο 55χρονος Στουμπ είναι πρώην πρωθυπουργός και ευρωπαϊστής κοσμοπολίτης, ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε “συντηρητικός” σε συνέντευξή του στο Reuters ενόψει των εκλογών.
Ο αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χααβίστο, είναι ένας κεντροαριστερός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί ως διαπραγματευτής ειρήνης.
Σε περίπτωση εκλογής του θα γίνει ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρόεδρος της χώρας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δήμας: Ενίσχυση των αεροδρομίων με 18 νέα πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό
- Ξενοδόχοι Αττικής: Μειώθηκαν 3,6% οι πληρότητες τον Ιούλιο και 2,5% το έσοδο ανά δωμάτιο
- ΑΑΔΕ: Αυτόματα η πλειονότητα των μεταβολών ΚΑΔ και καθεστώτος ΦΠΑ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν 11,6% οι νέες επιχειρήσεις το β΄τρίμηνο – Εκτίναξη 60,2% τα logistics – Στο +30,4% οι πτωχεύσεις
- Συνάλλαγμα: Το ευρώ ενισχύεται στα 1,1649 δολάρια
- Θερινές εκπτώσεις 2025: 6 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν χειρότερες πωλήσεις από πέρυσι
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 0,7% στη δύναμη του εμπορικού στόλου τον Ιούνιο 2025
- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: Ποιους πλήττει και πόσο η αναστολή αποστολών στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις