Αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χάκαν Φιντάν, θα μεταβεί αύριο, 9 Αυγούστου, στο Κάιρο, όπου εκτός από τον ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι βασικό θέμα των επαφών Φιντάν στην Αίγυπτο θα είναι οι εξελίξεις στη Γάζα, θα αξιολογηθούν συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, που διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ, θα συζητηθούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου και την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Στις συνομιλίες προβλέπεται επίσης να τεθούν οι εξελίξεις στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική και στη ζώνη του Σαχέλ, με έμφαση στη Λιβύη, το Σουδάν και τη Σομαλία, καθώς και ευρύτερα η πολιτική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.
Το 2025 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η δεύτερη συνάντηση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2026 υπό την προεδρία των ηγετών των δύο χωρών. Η πρώτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 4 Σεπτεμβρίου 2024.
Το 2024, ο όγκος του διμερούς εμπορίου έφτασε τα 8,8 δισ. δολάρια και στόχος είναι να φτάσει τα 15 δισ. δολάρια. Η αξία των τουρκικών επενδύσεων στην Αίγυπτο ανέρχεται σε περίπου 3,5 δισ. δολάρια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Commerzbank: Περικόπτει 3.000 θέσεις και ανεβάζει τους στόχους για να απαντήσει στη UniCredit
- ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα ξεχώρισε στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2025
- Άλμα στις εξαγωγές της Κίνας τον Απρίλιο
- Η Πολωνία γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που υπογράφει δάνειο από το πρόγραμμα SAFE
- Μήνυμα από Ζωή Κωνσνταντοπούλου σε εισαγγελέα Αρείου Πάγου και διοικητή της ΕΥΠ
- Λάθος φάρμακο για τις τράπεζες: Όχι νέοι φόροι που προτείνουν τα κόμματα, αλλά πραγματικός ανταγωνισμός
- Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2023 οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων
- Πετρελαιοκηλίδα άνω των 50 τ.χλμ. κοντά στο ιρανικό νησί Χαργκ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








