Το ράλι ανόδου έως 3,29% στις διεθνείς αγορές ενέργειας μετά τον ναυτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ στο Ιράν ακυρώνει την ιστορική συμφωνία της 17ης Ιουνίου
Η γεωπολιτική σκακιέρα στη Μέση Ανατολή παίρνει για ακόμη μια φορά φωτιά, παρασύροντας μαζί της και τις διεθνείς αγορές ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σημαντική άνοδο την Τρίτη, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.
Η ξαφνική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν εκ νέου ναυτικό αποκλεισμό στο Ιράν, σε συνδυασμό με τις νέες εκατέρωθεν επιθέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, έχουν προκαλέσει έντονη νευρικότητα στους επενδυτές για την ασφάλεια των θαλάσσιων περασμάτων.
Η ανησυχία αυτή μεταφράστηκε άμεσα σε ράλι ανόδου στο ταμπλό των εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο τύπου Brent να σημειώνει αύξηση κατά 2,74 δολάρια ή 3,29%, φτάνοντας στα 86,04 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό (WTI) να ενισχύεται κατά 2,21 δολάρια ή 2,83%, αγγίζοντας τα 80,35 δολάρια το βαρέλι.
Με τις επιδόσεις αυτές, το Brent βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο του από τις 12 Ιουνίου και το WTI από τις 16 Ιουνίου, εξανεμίζοντας τα κέρδη της πρόσφατης περιόδου σχετικής σταθερότητας.
Η τρέχουσα κρίση έρχεται να ακυρώσει με τον πλέον δραματικό τρόπο τις διπλωματικές προσπάθειες των προηγούμενων εβδομάδων, καθώς μόλις στις 17 Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν υπογράψει ένα ιστορικό μνημόνιο συνεννόησης με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Ωστόσο, η συμφωνία αποδείχθηκε εξαιρετικά εύθραυστη, με την αναλύτρια της ANZ, Soni Kumari, να επισημαίνει ότι παρά την υπογραφή του μνημονίου, η ειρήνη δεν κατάφερε να διατηρηθεί ούτε για λίγες εβδομάδες, γεγονός που δημιουργεί την αβεβαιότητα την οποία προσπαθεί να τιμολογήσει η αγορά αυτή τη στιγμή.
Η ίδια πρόσθεσε πως, αν και η κορύφωση της κλιμάκωσης θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω μας, υπάρχουν σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου εάν συνεχιστούν αυτές οι αναταράξεις, κρατώντας τις τιμές σταθερά στο εύρος των 85 με 90 δολαρίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η Lidl Ελλάς επενδύει στο μέλλον των χαρισματικών παιδιών για 13η συνεχή χρονιά με το CTY Greece
- Το Ιράν κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή για τον έλεγχο και την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ
- ElvalHalcor: Ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για την αύξηση κεφαλαίου έως 250 εκατ. ευρώ
- Helleniq Energy: Έκτακτη έκπτωση από σήμερα (14/7) σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης – Τι προβλέπει η απόφαση
- Συναγερμός για φωτιά στο Αλιβέρι Ευβοίας
- ΕΛΣΤΑΤ: Αλμα 25,1% στα καινούργια οχήματα τον Ιούνιο
- ΦΑΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. - Τροποποίηση ημερομηνιών προγράμματος επανεπένδυσης και πληρωμής μερίσματος
- Ανοδος 13,3% στις τιμές εισαγωγών στη βιομηχανία τον Μάιο – Εκτίναξη 74% για το πετρέλαιο
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








