Οικονομία

Φοροδιαφυγή: Κύμα διασταυρώσεων σε 120.000 ΑΦΜ για εισοδήματα και ακίνητα

Στο στόχαστρο 20.000 φορολογούμενοι με αδήλωτα έσοδα

Με “όπλα” δύο νέες μονάδες, την Ειδική Υπηρεσία Μαζικών Ψηφιακών Διασταυρώσεων και το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων και Ερευνών, συνεχίζει τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο φιλόδοξος στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΑΑΔΕ για έσοδα από τη φοροδιαφυγή 1,7 δισεκ. ευρώ το 2024, κινητοποιεί τη νέα υπηρεσία η οποία θα αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, συγκριτική αξιολόγηση και σκανάρισμα κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μονάδα κρούσης θα προχωρήσει άμεσα στις διασταυρώσεις στοιχείων για εισοδήματα και ακίνητα σε 120.000 ΑΦΜ και φόρους κατ’ εκτίμηση για περισσότερους από 20.000 φορολογούμενους οι οποίοι άφησαν τα προηγούμενα χρόνια αδήλωτα εισοδήματα.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει ορισμένους από τους ελεγκτικούς στόχους που θα βρεθούν στην αιχμή των διασταυρώσεων καθώς υλοποιούνται ήδη ή προωθούνται:

Έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.

Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα, για τα φορολογικά έτη 2020-2021.

Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.

Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.

Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.

Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018

Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.

«Ειδικές Δυνάμεις»

Όσον αφορά στο Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων Φορολογικών και Τελωνειακών Ελέγχων και Ερευνών, πρόκειται για μια νέα ελεγκτική δομή, ειδικά σχεδιασμένη, η οποία θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.

Το Κέντρο Ειδικών Δυνάμεων θα στεγαστεί στο κτίριο όπου σήμερα βρίσκεται η ΥΕΔΕ (Υπηρεσία Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων) στα Σεπόλια, μαζί με την επιτελική υπηρεσία τελωνειακών ελέγχων και τις ελεγκτικές υπηρεσίες των τελωνείων. Στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθεί και το Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις.

Άλλες πρωτοβουλίες

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος, προβλέπει ακόμα μια σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχει ήδη θέσει σε τροχιά υλοποίησης η Αρχή, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: το ψηφιακό δελτίο αποστολής, η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), η υποχρεωτικότητα του myDATA, το ΕΛΕΓΧΟΣlive, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και το πληροφοριακό σύστημα κέντρου λήψης σημάτων, που θα αξιοποιείται από την Αίθουσα Επιχειρήσεων, η δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και η διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu