Πολιτική

Φωτιές: Βελτιωμένη εικόνα σε Βόλο, Ρόδο και Κέρκυρα – Πολιτικές αντιδράσεις

Βελτιωμένη εικόνα σε Βόλο, Ρόδο και Κέρκυρα.

Το ζήτημα των εκρήξεων και η απειλή της φωτιάς κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις προκαλεί έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

«Το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι στον βόρειο κομμάτι της Μαγνησίας, έξι χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Αγχιάλου. Εκεί έφτασαν σχετικά κοντά οι εστίες φωτιάς και κρίθηκε καλύτερο αν και υπήρχε και το πρωτόκολλο αντιμετώπισης, ήταν εκεί και οι γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και οι πυροσβέστες και οι επίγειες δυνάμει, εκρίθη ασφαλέστερο για τη ζωή των ανθρώπων αυτών… να γίνει προληπτική εκκένωση», τόνισε σε δηλώσεις του ο Π. Μαρινάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο διέταξε ο Ν. Δένδιας

«Το τι συνέβη θα διερευνηθεί ενδελεχώς. Αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν. Ζήτησα τον έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων», δήλωσε ο υπ. Άμυνας

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη εδώ και δέκα ημέρες, σε σημείο να έχουν μείνει απροστάτευτες ακόμη και ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να κινδυνεύουν χιλιάδες άνθρωποι. Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη για “ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού” κατέρρευσαν και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές», λέει απο την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Αγχίαλο. Σφοδρά είναι τα πολιτικά πυρά και από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας τα τελευταία χρόνια εστιάζει η κυβέρνηση.

Η πορεία των πυρκαγιών

Μαγνησία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι οι πυρκαγιές στην Μαγνησία, με τους πολιτες να επιστρέφουν σταδιακά στην Νέα Αγχίαλο.

Οι αναζωπυρώσεις που εντοπίστηκαν σήμερα (28/7) στο μέτωπο των πυρκαγιών στην Μαγνησία αντιμετωπίστηκαν από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα και η φωτιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο.

Ρόδος

Υπό έλεγχο είναι όλα τα μέτωπα της φωτιάς, ωστόσο δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση χαλάρωση ούτε ηρεμία καθώς η πυρκαγιά διανύει την 11η ημέρα της.

Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη κάποιες αναζωπυρώσεις, ωστόσο υπάρχει μεγάλη εγρήγορση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Μετά την οριστική κατάσβεση της πυρκαγιάς η Ρόδος ετοιμάζεται να κάνει τον απολογισμό της, να εξετάσει εάν θα γίνει αναδάσωση ή αν η μάνα φύση ξαναφέρει την κατάσταση μετά από κάποια χρόνια.

Κέρκυρα

Μικρές αναζωπυρώσεις σε περιοχές κοντά στις Λούτσες, την Κρινιά και τον Αγ. Μαρτίνο, αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από το πρωί της Παρασκευής στην Κέρκυρα. Στην Κρινιά η φωτιά βρίσκεται σε ρεματιά ενώ στον Αγ. Μαρτίνο η επιχειρήσεις γίνονται προς την πλευρά Λαυκίου και Άνω Περίθειας κατά κύριο λόγο με συνεχείς ρίψεις από ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη, υπήρξε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και των εναερίων δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αποφυγή επέκτασης της φωτιάς σε εδάφη που δεν έχουν πληγεί από τη φωτιά.

close menu