Η Ελλάδα ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες που σε αυτόν τον τομέα υπερκαλύπτουν τον στόχο
Η ώθηση για τα 32 μέλη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτεί δημοσιονομικές πιέσεις στην Ευρώπη σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, οι ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να βρίσκουν επιπλέον 56 δισ. ευρώ ετησίως για να εκπληρώνουν το στόχο αμυντικών δαπανών της συμμαχίαςπου πλέον έχει τεθεί στο 2% επί του ΑΕΠ.
Το καλό σε αυτή τη φάση για την Ελλάδα είναι ότι είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες που δαπανά περισσότερο από 2% μαζί με την Πολωνία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Η έρευνα δείχνει ότι πολλές από τις χώρες της ΕΕ που απέχουν σημαντικά από τον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες – συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου – έχουν από τα υψηλότερα επίπεδα χρέους και ελλείμματα προϋπολογισμού στην Ευρώπη.
Το μεγαλύτερο έλλειμμα μάλιστα αφορά στη Γερμανία, η οποία πέρυσι ξόδεψε 14 δισ. ευρώ λιγότερα από όσα χρειαζόταν για να εκπληρώσει τον στόχο σύμφωνα με το Ifo. Αλλά το Βερολίνο μείωσε στο μισό αυτό το χάσμα την τελευταία δεκαετία και προσαρμόστηκε για τον πληθωρισμό και σχεδιάζει να το κλείσει εντελώς φέτος.
Οι επόμενες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ελλείψεις ήταν 11 δισ. ευρώ για την Ισπανία, 10,8 δισ. ευρώ για την Ιταλία και 4,6 δισ. ευρώ για το Βέλγιο. Και οι τρεις αυτές χώρες είναι μεταξύ των έξι χωρών της ΕΕ με χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ πέρυσι. Η Ιταλία είχε επίσης ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα του μπλοκ με 7,2% και το κόστος των τόκων της αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το 9% επί των κρατικών εσόδων φέτος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αποφάσεις για Ακρίτας και Vigor Finance
- ΔΡΟΜΕΑΣ: Ο πρόεδρος του Δ.Σ. παραχωρεί διπλώματα ευρεσιτεχνίας με γενναία ανταμοιβή
- AKTOR: Αγορά μετοχών από ανεξάρτητο μέλος Δ.Σ.
- Profile: Προς εξαγορά των Indigo (London) Holdings και Contemi Solutions έναντι 4 εκατ. ευρώ
- Νέα Δημοκρατία: Εξι υποψήφιοι για τις εκλογές του 2027
- Διαγωνισμός ΑΔΜΗΕ για ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου-Κω
- ΟΝΥΞ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ: Το νέο διοικητικό συμβούλιο
- ΕΦΕΤ: Ανάκληση δύο ειδών καραμέλας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








