Διεθνή

Φυσικό αέριο: Aνεβαίνουν οι τιμές, ξεκίνησαν την απεργία οι εργαζόμενοι της Chevron στην Αυστραλία

Η διαμάχη συνδικάτων – ενεργειακού κολοσσού έχει ταρακουνήσει την παγκόσμια αγορά από τις αρχές Αυγούστου

Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς η Chevron αποτυγχάνει να αποτρέψει τις απεργίες LNG, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα καθώς οι εργαζόμενοι σε δύο βασικές εγκαταστάσεις της Chevron στην Αυστραλία ξεκίνησαν απεργία χθες Παρασκευή μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την διοίκηση της εταιρείας.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξήθηκαν έως και 11% στα 36,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αφορούν τις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου Gorgon και Wheatstone, οι οποίες προμήθευαν περίπου το 7% του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι.

Η διαμάχη έχει ταρακουνήσει την παγκόσμια αγορά από τις αρχές Αυγούστου, παρόλο που προς το παρόν φαίνεται να είναι καλά εφοδιασμένη. Δεδομένης της χλιαρής ζήτησης και του ότι τα αποθέματα στην Ευρώπη είναιμεγαλύτερα από τους στόχους, οι έμποροι δεν αναμένουν σημαντικό αντίκτυπο από τη διαμάχη. Ωστόσο, ο κίνδυνος παρατεταμένων διαταραχών θα διατηρούσε την πίεση σε μια ασταθή αγορά που δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως από την περσινή ενεργειακή κρίση.

Τα συνδικάτα ξεκίνησαν τις μερικές απεργίες από τη 1 μ.μ. στις εγκαταστάσεις Wheatstone Platform, Wheatstone Downstream και Gorgon της Chevron, ανέφερε η Offshore Alliance σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Τα επίπεδα αποθήκευσης

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν γίνει βασικός δείκτης της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η ποσότητα φυσικού αερίου που θα αποθηκευτεί στο τέλος του χειμώνα θα καθορίσει πόσο LNG θα αγοράσει η Ευρώπη το καλοκαίρι, η οποία στη συνέχεια καθορίζει την παγκόσμια τιμή», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόλτουμ, παγκόσμιος επικεφαλής φυσικού αερίου και ενέργειας στην Trafigura, στο περιθώριο της το συνέδριο Gastech στη Σιγκαπούρη.

Οι αποθήκες της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες εν μέσω συγκρατημένης ζήτησης, η οποία έχει επηρεάσει τη ζήτηση και τις τιμές για βραχυπρόθεσμες αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu