Διεθνή

Γερμανία: Αναστέλλει προσωρινά τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Για εφέτος και το επόμενο έτος προβλέπονται συνολικά 125 εκατ. ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας

Η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά την χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους Παλαιστίνιους μετά την πολύνεκρη επίθεση και την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε στο Βερολίνο ότι τα προγράμματα επανεξετάζονται συνολικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διακόπτεται οριστικά η χρηματοδότησή τους, ωστόσο, αναστέλλεται προσωρινά. Για το τρέχον και το επόμενο έτος προβλέπονται συνολικά 125 εκατομμύρια ευρώ αναπτυξιακής βοήθειας της Γερμανίας για μακροπρόθεσμα προγράμματα στα παλαιστινιακά εδάφη, όπως υδροδότηση, διαχείριση υγρών αποβλήτων, μονάδα αφαλάτωσης, επαγγελματική κατάρτιση, δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους και επισιτιστική ασφάλεια. Η αρμόδια υπουργός, Σβένια Σούλτσε (SPD) είχε προαναγγείλει την επανεξέταση των προγραμμάτων αμέσως μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέκρουσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες για χρηματοδότηση της Χαμάς με χρήματα γερμανών φορολογουμένων. Εκπρόσωπος του υπουργείου εξήγησε ότι πρόκειται για «ανθρωπιστική βοήθεια, που είναι πολύ σημαντική», τονίζοντας ότι η βοήθεια είναι στοχευμένη για συγκεκριμένα προγράμματα και παρακολουθείται επακριβώς, πού καταλήγει. «Δεν χρηματοδοτούμε τη Χαμάς, δεν δίνονται γερμανικά κονδύλια σε τρομοκράτες», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια παρέχεται σε ακραίες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ελέγχεται συνεχώς, αν τα χρήματα φτάνουν εκεί που πρέπει».

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU ζήτησε την άμεση διακοπή κάθε άμεσης και έμμεσης χρηματοδότησης παλαιστινιακών οργανώσεων από τη Γερμανία και την ΕΕ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu