Η έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου (IW) αναφέρει "συνέχιση της οικονομικής κατάστασης σοκ στη Γερμανία"
Οι γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν εδώ και μήνες με τον υψηλό πληθωρισμό, τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας και τη γεωπολιτική αστάθεια, δηλώνουν απαισιόδοξες για το 2024 και δεν αναμένουν ανάκαμψη, όπως προκύπτει από μελέτη που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Μόνο το 23% των επιχειρήσεων ήταν αισιόδοξες για το επόμενο έτος, ενώ το 35% είχε αρνητικές προσδοκίες, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου (IW) με έδρα την Κολωνία σε περισσότερες από 2.200 επιχειρήσεις. Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα, διαπίστωσε το ινστιτούτο.
Η μακρά περίοδος δημιουργίας θέσεων εργασίας στη Γερμανία είχε μάλλον φτάσει προς το παρόν στο τέλος της, καθώς μόνο το 20% των επιχειρήσεων ανέμενε να απασχολήσει περισσότερα άτομα το επόμενο έτος, έναντι 35% που ανέμενε λιγότερα, ανέφερε το IW. Η έρευνα αναφέρει “συνέχιση της οικονομικής κατάστασης σοκ στη Γερμανία”, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να επιστρέφουν στα επίπεδα που καταγράφηκαν το φθινόπωρο του 2022.
“Η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η σχετική συνολική αύξηση των τιμών, οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και η σαφώς εξασθενημένη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας εξηγούν το οικονομικό αδιέξοδο στη χώρα αυτή”, δήλωσε ο Michael Groemling, ερευνητής του ινστιτούτου.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης συνέπειες στις επενδύσεις: μόνο το 27% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει περισσότερα το επόμενο έτος, ενώ το 36% σκοπεύει να δαπανήσει λιγότερα.
Η έρευνα υπογράμμισε επίσης τις δυσκολίες για τον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας. Μόνο το ένα τέταρτο των βιομηχανικών επιχειρήσεων ανέμενε αύξηση της παραγωγής έναντι 38% που ανέμενε μείωση. Μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών, το 13% ανέμενε αύξηση της παραγωγής. Αντίθετα, το 54% είδε μείωση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- NielsenIQ: Αύξηση 6,4% στον τζίρο των σούπερ μάρκετ στο 9μηνο – Πρωταγωνιστούν τα μικρά καταστήματα
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενη υποχώρηση με περιορισμένο τζίρο. Κράτησε τις 2.600 μονάδες
- Στο μικροσκόπιο της Τράπεζας της Αγγλίας η Barclays για απόκρυψη κινδύνων σε δάνεια private credit
- Wall Street: Ράλι ανάκαμψης στις μετοχές της AI – Άλμα για Nasdaq και S&P 500
- ΟΛΠ: Ιδρύει νέα θυγατρική με δραστηριότητες σε logistics, ακίνητα και επενδύσεις
- Θεοδωρικάκος: Ισχυρό αναπτυξιακό χαρτί η φαρμακοβιομηχανία – Επενδύσεις 235 εκατ. ευρώ και 55.000 θέσεις εργασίας
- ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








