«Όσο διάστημα συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί, θα είναι αδύνατο για τις τράπεζες να αυξήσουν τις καταθέσεις»
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt του Ντίσελντορφ δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα, όπου περιγράφεται η εικόνα βαθιάς δυσπιστίας των Ελλήνων καταθετών απέναντι στις τράπεζες και επισημαίνει ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο.
«Παρά τον έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων τους τελευταίους έξι μήνες, συνεχίζεται η διαρροή καταθέσεων, σε περίπτωση χαλάρωσης των ελέγχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες καταθέσεων» επισημαίνει ο γερμανός ανταποκριτής.
«Όσο διάστημα συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί, θα είναι αδύνατο για τις τράπεζες να αυξήσουν τις καταθέσεις. Το κλειδί βρίσκεται στην επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως τόνισε χθες ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας».
Ο γερμανός δημοσιογράφος αναφέρει και συγκεκριμένα στοιχεία. Ότι το Νοέμβριο του 2015 τα αποθέματα των τραπεζών άγγιξαν μόλις τα 120,9 δις ευρώ, που αντιπροσωπεύει το κατώτερο επίπεδο των τελευταίων 12 χρόνων. Μόνο από τότε που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, τον Ιανουαρίου του 2015, καταγράφηκε απώλεια ύψους 22 %.
«Οι τράπεζες χρωστούν την ύπαρξή τους στους ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων, αλλά στο μεταξύ, αυτό το εργαλείο διάσωσης έχει μετατραπεί σε κατάρα» διαπιστώνει ο αρθρογράφος. «Όσο συνεχίζουν να ισχύουν οι έλεγχοι διακίνησης κεφαλαίων, μειώνεται η ετοιμότητα των Ελλήνων να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στις τράπεζες (…) Ένα νέο ‘bank run’ θα ήταν το τελευταίο που θα χρειαζόταν η Ελλάδα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Eurobank: Η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά στασιμοπληθωρισμού – Πιο έντονα στην ευρωζώνη
- Η Kosmocar Trucks & Buses στην Transport Show 2026 με ολοκληρωμένες λύσεις MAN
- Eurobank: Ισχυρές επιδόσεις στο α΄ τρίμηνο 2026 με κέρδη €351 εκατ. και πιστωτική επέκταση €1,1 δισ.
- ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK ΑΕ - Επικαιροποιημένο Ετήσιο Οικονομικό Ημερολόγιο 2026
- Χρηματιστήριο: Έκανε το 4Χ4 με +0,26% περνώντας πάνω από τις 2.300 μονάδες – Ράλι 5% από Lavipharm
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ - Ανακοίνωση – Ρυθμιζόμενη πληροφορία
- ΕΕΤΤ: Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τις ζώνες ραδιοφάσματος 900 MHz και 1800 MHz
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιώνης
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







