Επιχειρήσεις

Huawei: Οι αμερικανικοί περιορισμοί γέννησαν την κινεζική αυτονομία στα chips

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Το εμπάργκο των ΗΠΑ επιτάχυνε την εγχώρια καινοτομία και έφερε στο προσκήνιο την αρχιτεκτονική LogicFolding

Ο Xu Zhijun της Huawei δήλωσε σε συνέντευξη ότι οι αμερικανικοί περιορισμοί εξαγωγών ώθησαν την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών και επιτάχυναν καινοτομίες όπως η αρχιτεκτονική LogicFolding.

Ο εκτελών χρέη προέδρου και αναπληρωτής πρόεδρος της Huawei, Xu Zhijun, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τις ΗΠΑ για την πίεση που άσκησαν στην εταιρεία και ευρύτερα στην Κίνα, τονίζοντας ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές chips επιτάχυναν την ανάπτυξη της κινεζικής αλυσίδας ημιαγωγών. Συνέδεσε την πορεία αυτή με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής LogicFolding, επισημαίνοντας ότι η ορμή του κλάδου είναι πλέον ισχυρή και απολαμβάνει ευρεία αποδοχή και στήριξη.

Η Huawei ήταν από τις πρώτες μεγάλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες που αντιμετώπισαν καθολική απαγόρευση από τις ΗΠΑ, με αποκλεισμό από τη βορειοαμερικανική αγορά το 2019 από την πρώτη κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ. Ακολούθησε το 2022 η επιβολή ελέγχων εξαγωγών σε AI GPUs από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που απαγόρευσαν σε εταιρείες με έδρα την Κίνα την απόκτηση ισχυρού hardware όπως τα Nvidia A100 και H100, καθώς και τα AMD Instinct MI250 και MI250X.

Για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς του Λευκού Οίκου, τόσο η Nvidia όσο και η AMD παρουσίασαν λιγότερο ισχυρές εκδόσεις των κορυφαίων προϊόντων τους. Στη συνέχεια, κατά τη δεύτερη θητεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε πλήρη απαγόρευση εξαγωγών, εξέλιξη που οδήγησε τη Nvidia σε διαγραφή αποθεμάτων ύψους 5,5 δισ. δολαρίων και στέρησε από την AMD έσοδα 800 εκατ. δολαρίων.

Αργότερα, ο Τραμπ επέτρεψε την απόκτηση H200 από κινεζικές εταιρείες υπό την προϋπόθεση έκδοσης άδειας εξαγωγής και καταβολής τέλους 25% από τις AMD και Nvidia προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, μέχρι τότε ο κλάδος των ημιαγωγών είχε ήδη αλλάξει.

Παρότι ορισμένες εταιρείες στράφηκαν στο λαθρεμπόριο και στη μαύρη αγορά για να προμηθευτούν chips, οι έλεγχοι εξαγωγών οδήγησαν την πλειονότητα προς εγχώριες εναλλακτικές. Τα τοπικά chips δεν φτάνουν την ισχύ ή την αποδοτικότητα των λύσεων της Nvidia και της AMD, όμως αποδείχθηκαν προτιμότερα από την ανυπαρξία προμηθειών. Έτσι, κινεζικές εταιρείες chips αύξησαν τα έσοδά τους και τα ανακατεύθυναν σε R&D, παρουσιάζοντας προϊόντα που μπορούν να ανταγωνιστούν ως προς τις επιδόσεις, με υψηλότερη όμως κατανάλωση ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή επιταχύνθηκε από τη στρατηγική του Πεκίνου για μεγαλύτερη αυτονομία στον τομέα των ημιαγωγών. Αν και πολλές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας εξακολουθούν να επιθυμούν GPUs της Nvidia πιθανότατα λόγω της πλατφόρμας CUDA, η κεντρική κυβέρνηση τις διέταξε να προμηθεύονται εγχώρια chips. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες σε τελωνειακούς να μπλοκάρουν τα H200 στα σύνορα, ενώ πρόσφατα η απαγόρευση επεκτάθηκε και στην RTX 5090D V2, μία gaming GPU.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, έχει ταχθεί διαχρονικά κατά των απαγορεύσεων εξαγωγών AI chips, υποστηρίζοντας ότι η διάδοση της αμερικανικής τεχνολογίας παγκοσμίως είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της επιρροής. Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ο αποκλεισμός κινεζικών εταιρειών θα ενθαρρύνει την εγχώρια καινοτομία, κάτι που αντανακλάται στην πτώση του μεριδίου της Nvidia στην αγορά AI chips στην Κίνα στο μηδέν από το 95% πριν τις απαγορεύσεις. Παρά ταύτα, κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να αναπτύσσουν πρωτοποριακά μοντέλα AI και παραμένουν ανταγωνιστικές.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu