Νέα

Η Attica Bank, η Βρεττού και ο Πατέλης και στο βάθος Ξηρουχάκης (ΤΧΣ)

Αριστερά ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και δεξιά η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού.

Η καθυστέρηση του επόμενου βήματος του business plan της Attica Bank, που περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου και συγχώνευση με την Παγκρήτια, περνά μέσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ενα από τα σχέδια, που είχαν ανακοινωθεί πριν από ένα χρόνο στον τραπεζικό κλάδο στο πλαίσιο της εξυγίανσης της προβληματικής Attica Bank που θα ακολουθούσε την αύξηση κεφαλαίου ήταν η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, στην οποία απέκτησαν συμμετοχή οι επιχειρηματίες Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου της Intrakat. Ομως αυτή η υπόθεση έχει καθυστερήσει σημαντικά. Τότε, δεκάδες δημοσιεύματα κυκλοφορούσαν και εξέφραζαν τους πόθους των διοικήσεων των δύο τραπεζών περί «ολοκλήρωσης» συγχώνευσης την άνοιξη του 2024, αλλά ότι η υπόθεση έχει πολλά «στριφώματα», όπως αναφέρουν πηγές από τον τραπεζικό κλάδο. Εχει μεσολαβήσει η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία και πάλι σώθηκε αυτή τη φορά με τα λεφτά του ΤΧΣ, αφού τα λεφτά και η αξιοπιστία του ΤΜΕΔΕ έπιασαν πάτο.

Ο έλεγχος της τράπεζας μεθοδεύεται να περάσει στον ιδιωτικό τομέα με τις ευλογίες του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, για τη δημιουργία του πέμπτου πυλώνα στον τραπεζικό κλάδο που θα φέρει δήθεν «φθηνά» δάνεια. Όμως θα χρειαστούν και άλλα λεφτά μέσω νέας αύξησης κεφαλαίου, τα οποία και πάλι θα βάλει το ΤΧΣ ενώ αναζητούνται επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή, η τράπεζα ελέγχεται κατά 72,5% από το ΤΧΣ (ή 84,1% μαζί με τον ΕΦΚΑ και το ΤΜΕΔΕ) ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι που θέλουν να πάρουν το έλεγχο κατέχουν μόλις το 9,9% των μετοχών (από το οποίο το 5% μέσω της Παγκρήτιας). Το ΤΧΣ και ο επικεφαλής του Ηλίας Ξηρουχάκης έχουν ευθύνες γιατί αφενός δεν θα πρέπει να απομειωθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ αφετέρου δεν θα πρέπει το ΤΧΣ να βάλει και άλλα πολλά λεφτά και να κάνουν οι ιδιώτες μέτοχοι τις δουλειές τους.

Στο μεταξύ συνέβη και ένα γεγονός που σχετίζεται με τους ελέγχους στην τράπεζα από την εποπτεύουσα αρχή, την Τράπεζα της Ελλάδος. Αποχώρησε πρόωρα από την Τράπεζα της Ελλάδος ο διευθυντής της εποπτείας, Σπύρος Παντελιάς. Η αποχώρηση αποδόθηκε και σε άλλες αλλαγές στελεχών,  που προώθησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση υπάρχουν ευρήματα από ελέγχους που έγιναν στην τράπεζα (για την ιστορία ο Παντελιάς αντικαταστάθηκε από τον  Ιωάννη Τσικριπή).

Γι΄αυτό και οι ιθύνοντες της Attica Bank είναι σε αναμμένα κάρβουνα και προσπαθούν να ξεκολλήσουν τις διαδικασίες . Την προηγούμενη εβδομάδα όπως μας μετέφερε πηγή, η κυρία Ελένη Βρεττού συνάντησε τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη σε συνέδριο και του ζήτησε να μιλήσουν στον Ξηρουχάκη του ΤΧΣ για να προχωρήσει η κολλημένη υπόθεση της Attica Bank.

Ολα αυτά πάντως δεν εμποδίζουν το σχήμα  των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου στις κατασκευές να λαμβάνουν δάνεια από την Attica Bank. Οπως αναφέρεται, η Attica Bank χορήγησε δάνειο 50 εκατ. ευρώ στην Intrakat.

Οπως, επίσης δεν εμποδίζουν άτομα, που κατείχαν ηγετικές θέσεις σε διοικήσεις οι οποίες αποδεδειγμένα απέτυχαν να εκπληρώσουν τους στόχους να βρίσκονται και πάλι στα Δ.Σ. των συνδεδεμένων τραπεζών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Κωνσταντίνου Μακέδου, ο οποίος μετά την έξοδο από το Δ.Σ. της Attica Bank (κατείχε τη θέση του προέδρου και αντιπροέδρου) τον διόρισαν αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. της Παγκρήτιας Τράπεζας με τις ευλογίες και την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος!

Οι μέτοχοι της Attica Bank: 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu