Διεθνή

Η οικονομία των ΗΠΑ διαψεύδει τα σενάρια περί ύφεσης – Τουλάχιστον μέχρι τώρα

Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι, επενδυτές και οικονομολόγοι είχαν χαρακτηρίσει το 2023 ως το έτος κατά το οποίο μια ύφεση θα έπληττε την αμερικανική οικονομία.

Η σκέψη ήταν ότι η αμερικανική οικονομία θα ακινητοποιηθεί, επειδή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πατούσε φρένο για να καταπνίξει τον πληθωρισμό. Οι επιχειρήσεις θα απέλυαν εργαζομένους και οι κουρασμένοι από τον πληθωρισμό αμερικανοί θα μείωνοαν τις δαπάνες.

Αλλά η υπόθεση για μια ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 καταρρέει για έναν απλό λόγο: η αγορά εργασίας της Αμερικής είναι πολύ ισχυρή.

Οι προσλήψεις επιταχύνθηκαν απροσδόκητα και πάλι τον περασμένο μήνα, με τους εργοδότες να προσθέτουν 339.000 θέσεις εργασίας τον Μάιο. Αυτά τα νούμερα δεν είναι απλώς καλύτερα από τις προβλέψεις αλλά είναι μεγαλύτερα, δηλαδή οι θέσεις θέσεις εργασίας είναι περισσότερες από όσες η αμερικανική οικονομία προσέθεσε σε οποιονδήποτε μήνα το 2019.

«Αυτή η οικονομία είναι απίστευτα ανθεκτική, παρά όλες τις σφεντόνες και τα βέλη – παρά την τραπεζική κρίση, τις αυξήσεις επιτοκίων, το ανώτατο όριο του χρέους», δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody’s Analytics.

«Για φέτος, δεδομένων αυτών των αριθμών θέσεων εργασίας, είναι δύσκολο να δούμε μια ύφεση. Όλο και περισσότερο, οι πιθανότητες για ύφεση φέτος εξασθενούν», είπε ο Zandi. «Πολλοί οικονομολόγοι που έχουν προβλέψει ύφεση βρίσκονται τώρα στη δυσάρεστη θέση να καθυστερήσουν την ημερομηνία έναρξης».

Αν και είναι πιθανό, τα πράγματα θα πρέπει να επιδεινωθούν πολύ γρήγορα στην οικονομία, και συγκεκριμένα στην αγορά εργασίας, για να ξεκινήσει μια ύφεση φέτος.

Αντικρουόμενα σήματα
Ορισμένες εταιρείες περικόπτουν πράγματι θέσεις εργασίας, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης.

Ο αριθμός των ανακοινωθέντων περικοπών έχει τετραπλασιαστεί μέχρι στιγμής εφέτος. Όμως, οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι πολλοί άνθρωποι που απολύονται επαναπροσλαμβάνονται γρήγορα.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής έδωσε ορισμένα αντικρουόμενα μηνύματα, ειδικά στην έρευνα των νοικοκυριών, στην οποία οι οικονομολόγοι δίνουν λιγότερο βάρος.

Η έρευνα των νοικοκυριών έδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήταν σε χαμηλό 53 ετών αυξήθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες -το μεγαλύτερο από τον Απρίλιο του 2020- καθώς η απασχόληση μειώθηκε απότομα.

Ωστόσο, ο Wolfers σημείωσε ότι ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών για την ανεργία παραμένει εξαιρετικά χαμηλός στο 3,5%. Περιέγραψε την αγορά εργασίας ως «πραγματικά πολύ καλή» και είπε ότι η τελευταία έκθεση αμφισβητεί περαιτέρω την ιδέα ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε ύφεση – μια πεποίθηση που πολλοί Αμερικανοί έχουν. (Σε δημοσκόπηση του CNN τον Μάιο, το 76% των ερωτηθέντων περιέγραψε την οικονομία σε κακή κατάσταση).

Τι θα μπορούσε να αλλάξει
Φυσικά, είναι πιθανό κάτι να αλλάξει σε αυτή την ιστορία τους επόμενους μήνες. Και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ύφεσης μεσοπρόθεσμα, καθώς και αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι καταναλωτές νιώθουν πραγματικό οικονομικό πόνο μετά από δύο χρόνια υψηλού πληθωρισμού.

Η Dollar General μείωσε τις προβλέψεις της για το έτος και προειδοποίησε ότι οι πελάτες αναγκάζονται να «στηρίζονται περισσότερο σε τράπεζες τροφίμων, ταμιευτήρια και πιστωτικές κάρτες». Η Macy’s είδε επιβράδυνση της ζήτησης . Οι ερευνητές της Federal Reserve ανακάλυψαν ότι οι καθυστερήσεις δανείων αυτοκινήτων αυξάνονται , ξεπερνώντας τα προ-Covid επίπεδα.

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι ο πόλεμος της Fed κατά του πληθωρισμού πλήττει την οικονομία με καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης επίδραση των πιο επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη αισθητή.

«Εφόσον η οικονομία συνεχίζει να παράγει πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας το μήνα, αυτή η οικονομία απλά δεν πρόκειται να διολισθήσει σε ύφεση», έγραψε σε έκθεσή του ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM.

Η Morgan Stanley φαίνεται να συμφωνεί, λέγοντας στους πελάτες ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου «συνεχίζει να υποδηλώνει μια ήπια προσγείωση για την οικονομία», έναν όρο της Fed για την αύξηση των επιτοκίων χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Ο Wolfers, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είπε ότι ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης «φαίνεται αρκετά απομακρυσμένος».

Αν μη τι άλλο, η καυτή αγορά εργασίας κρατά ζωντανό ένα σενάριο μη προσγείωσης: Η οικονομία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα που η Fed πρέπει να φρενάρει ακόμη πιο δυνατά, διακινδυνεύοντας μια ύφεση. Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο για να γίνει, καθιστώντας το πρόβλημα για το 2024.

close menu