Διεθνή

Η Ολλανδία το καλύτερο μέρος για συνταξιοδότηση στον κόσμο

Ελάχιστες χώρες μπορούν να εγγυηθούν στην τρίτη ηλικία πραγματική φροντίδα και αξιοπρέπεια στη διαβίωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Συντάξεων της Mercer CFA Institute για το 2023

Η πολυαναμενόμενη συνταξιοδότηση περιλαμβάνει συνήθως ταξίδια, νέα χόμπι, χρόνο με την οικογένεια – και συχνά την ελπίδα ότι τα χρήματα και η υποστήριξη σε θέματα όπως οι παροχές υγείας δεν θα αποτελούν συνεχή βραχνά.

Όμως πολύ συχνά οι άνθρωποι σε ηλικία συνταξιοδότησης δεν έχουν αρκετά χρήματα για να συντηρηθούν, πόσο μάλλον να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους. Οι συνεχιζόμενες οικονομικές ανησυχίες, όπως το αυξανόμενο κόστος ζωής και ο υψηλότερος πληθωρισμός επιτείνουν το πρόβλημα.

Δυστυχώς ελάχιστες χώρες μπορούν να εγγυηθούν στην τρίτη ηλικία πραγματική φροντίδα και αξιοπρέπεια στη διαβίωση. Σε πρόσφατη κατάταξη οι Κάτω Χώρες σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία ακολουθούμενες από την Ισλανδία, τη Δανία και το Ισραήλ (η έρευνα διενεργήθηκε προ πολέμου) καθώς διαθέτουν μερικά από τα ισχυρότερα συνταξιοδοτικά συστήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Συντάξεων της Mercer CFA Institute για το 2023.

Με σημαιοφόρο την Ολλανδία οι Κάτω Χώρες φαίνεται ότι διαθέτουν ένα ισχυρό σύστημα συνταξιοδοτικού εισοδήματος που παρέχει ικανοποιητικές παροχές ενώ παράλληλα είναι βιώσιμο και βαθμολογήθηκαν με “Α” .

Αντίθετα οι ΗΠΑ βαθμολογήθηκαν με “C+”, και κατατάχθηκαν στην 22η θέση της λίστας.

Χώρες όπως το Καζακστάν, η Κολομβία, η Γαλλία και η Ισπανία έλαβαν τον ίδιο χαμηλό βαθμό. Υπάρχουν “ορισμένα καλά χαρακτηριστικά” στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, αλλά και “σημαντικοί κίνδυνοι” και “ελλείψεις” που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, εάν δεν αντιμετωπιστούν, αναφέρει η έρευνα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προηγείται των ΗΠΑ στη 10η θέση με βαθμό “Β” – που σημαίνει ότι το σύστημα είναι καλά οργανωμένο, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης – μαζί με τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία.

Το Μεξικό, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική, υπολείπονται των ΗΠΑ με βαθμό “C”, ενώ ακολουθούν και οι χώρες με βαθμό D, ανάμεσα στις οποίες η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και η Αργεντινή.

Τα συνταξιοδοτικά συστήματα στις τελευταίες έχουν “σημαντικές αδυναμίες”, αναφέρει η έκθεση. Στην έρευνα συμμετείχαν 47 χώρες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu