Επιχειρήσεις

Ίδρυμα Σ. Νιάρχος – «τέλος καλό όλα καλά»: Υπογράφεται η σύμβαση με την ΑΒΑΞ για τα τρία νοσοκομεία

Ο διαγωνισμός στις αρχές του έτους λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα, λόγω των προσφορών που έλαβε το Ίδρυμα με αποτέλεσμα να παγώσει η σχετική διαδικασία

Υπογράφεται σήμερα το μεσημέρι η σύμβαση για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με ανάδοχο την ΑΒΑΞ. Ο διαγωνισμός στις αρχές του έτους λίγο έλειψε να τιναχθεί στον αέρα, λόγω των προσφορών που έλαβε το Ίδρυμα με αποτέλεσμα να παγώσει η σχετική διαδικασία.

Τελικά επελέγη η απευθείας διαπραγμάτευση, μέσα από την οποία το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμφώνησε με την ΑΒΑΞ την κατασκευή των τριών μεγάλων νοσοκομείων με το ποσό περίπου των 500 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 και να ολοκληρωθεί το 2027 και είναι μια αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος στην Ελληνική Πολιτεία.

Για την ΑΒΑΞ είναι μια ακόμα μεγάλη επιτυχία καθώς προσθέτει στο ανεκτέλεστο της ακόμα μισό δισ. ευρώ και το αυξάνει σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ, απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού Ομίλου. Project Manager του έργου είναι η Hill International.

Η σχετική σύμβαση, προϋπολογισμού περί τα 500 εκατ. δολάρια, ανάμεσα στις δύο πλευρές θα υπογραφεί σήμερα το μεσημέρι στο Ίδρυμα Σ. Νιάρχος. Πρόκειται για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων του μέλλοντος που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τα νοσοκομεία

Τα τρία νοσοκομεία είναι: το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής ΙΣΝ, και το Γενικό Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, από τα πλέον πρωτοποριακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τρία νέα νοσοκομεία στοχεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς, ενώ αναπτύσσονται με γνώμονα τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές βιωσιμότητας, επιδιώκοντας και πιστοποίηση LEED στο ανώτατο επίπεδο. Σημειώνεται ότι και τα τρία νοσοκομεία έχουν μελετηθεί από το Renzo Piano Building Workshop (RPBW) με την υποστήριξη της Betaplan.

Η μελλοντική λειτουργία των νοσοκομείων ΙΣΝ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας πηγής εκπομπών και θα ενθαρρύνει τον προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων βιωσιμότητας ακόμη και για σύνθετα κτιριακά και μη έργα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και της προκλήσεις του EU Taxonomy.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και του U.S. Green Building Council, με τη διαμεσολάβηση της Dcarbon, της εταιρείας που παρέχει τις συμβουλευτικές υπηρεσίες βιωσιμότητας για την ανάπτυξη των τριών έργων, για τη δημιουργία και την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου πλαισίου που θα τεκμηριώνει την ετοιμότητα ολοκληρωμένων κτιριακών έργων ότι μπορούν να εισέλθουν στη φάση λειτουργίας με προοπτική επίτευξης μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στη βιώσιμη λειτουργία τους. Στην κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν προϊόντα ανανεώσιμης ξυλείας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη συγκράτηση διοξειδίου του άνθρακα. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή θα μπορούν να παράγουν 1,6 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και γεωθερμική ενέργεια που θα υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών θέρμανσης και ψύξης των εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η διαχείριση των λειτουργιών και των τριών Νοσοκομείων ΙΣΝ θα γίνει χωρίς χρήση χαρτιού (paperless), συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά τους.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων της ΑΒΑΞ αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε προσφάτως και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κ. Μιτζάλης.

Οι συνεργάτες – πυλώνες

Το USGBC, το οποίο ανέπτυξε το πρόγραμμα πιστοποίησης LEED, θα προσφέρει υποστήριξη για την ανάπτυξη ενός πλαισίου προτύπων που πρέπει να πληρούνται για την επίτευξη ετοιμότητας μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Παράλληλα με το USGBC, η GreenBusinessCertificationInc.(GBCI) θα αξιολογεί την εφαρμογή του πλαισίου LEED στα έργα προκειμένου να πιστοποιήσει ότι ο σχεδιασμός τους επιτυγχάνει τους στόχους βιωσιμότητας.

Η ArcSkoruInc. θα παρέχει τεχνογνωσία και εργαλεία για τη διαχείριση, την καταμέτρηση, την ανάλυση, τη βαθμολόγηση και την επικοινωνία δεδομένων επιδόσεων σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να διασφαλίζεται η αποδοτικότητα του κτιρίου. Οι τρεις αυτοί οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους μετο ΙΣΝ, με τη βοήθεια της ομάδας συμβούλων βιωσιμότητας DCarbon, υπογράφοντας ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο την πιλοτική εφαρμογή ενός πλαισίου για την αναγνώριση των νεόδμητων κτιρίων που πληρούν τις προδιαγραφές για να λειτουργούν με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Κάθε ένα από τα μέρη που εμπλέκονται στα έργα, από τους εργολάβους μέχρι τους αρχιτέκτονες, θα είναι μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW υπήρξε η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτήν την προσπάθεια να ανοίξει ένας δρόμος προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το RPBW έχει συνεργαστεί με το ΙΣΝ για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)στην Αθήνα, ενός διεθνούς εμβέλειας, περιβαλλοντικά βιώσιμου δημόσιου χώρου έκφρασης, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος μέχρι σήμερα. Το έργο κατέκτησε την Πλατινένια Πιστοποίηση LEED, ένα σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα και όχι μόνο, όταν το Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 2016.

close menu