Επιχειρήσεις

Ηellenic Hydrogen: Στην τελική ευθεία για την έναρξη κατασκευής της μονάδας πράσινου υδρογόνου στο Αμύνταιο

O Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, CEO της Hellenic Hydrogen

Σε εξέλιξη είναι και η δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου

Με γοργούς ρυθμούς πραγματοποιούνται οι προετοιμασίες για την έναρξη κατασκευής της μονάδας πράσινου υδρογόνου της Hellenic Hydrogen υπό την επωνυμία «North project 1» στην περιοχή του Αμύνταιου.

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Αγορά υδρογόνου, εξελίξεις και ευκαιρίες» στο Balkan Energy Forum, που έλαβε χώρα στην Κοζάνη.

Κατά όσα δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος «έχουν καθοριστεί οι εκτάσεις γης» που θα χρησιμοποιηθούν, το εργοστάσιο παραγωγής υδρογόνου θα αξιοποιήσει «τις κτιριακές υποδομές του ΑΗΣ Αμυνταίου που είναι ανενεργός» και πως «η εταιρία συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότησή του».

Ο ίδιος εξάλλου ανέφερε ότι θα πρέπει «να δημιουργηθεί άμεσα το ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο εργοστάσιο παραγωγής και παράλληλα να επιτρέψει τη λειτουργία της αγοράς υδρογόνου».

Όπως δήλωσε, δε, «από τις αρχές του 2024 η Ελλάδα “πέταξε” 250.000 kwh από ΑΠΕ», ενώ σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην παραγωγή υδρογόνου, καταλήγοντας ότι «η διαχείριση ενέργειας από ΑΠΕ είναι το βασικό σημείο της ανάπτυξης του πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα».

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Hydrogen παρουσίασε στοιχεία από δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, όπου η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής υδρογόνου.

Επιπρόσθετα, στην προαναγγελία του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ, Πελοπίδα Καλλίρη, ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα βγει η πρόσκληση για επενδύσεις ενέργειας ύψους 100 εκατ. ευρώ στις περιοχές ΔΑΜ, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε ότι «η εταιρεία του θα καταθέσει το επενδυτικό της σχέδιο».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu