Επιχειρήσεις

ΗΙG Capital: Στην τελική ευθεία η μεγάλη επένδυση logistics στη Χαλυβουργία Ελλάδος

Ο επικεφαλής της HIG Capital στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Μπήτρος

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 245 εκατ. ευρώ - Θα δημιουργηθούν 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 μόνιμες θέσεις στη φάση λειτουργίας

Σε σύντομο χρονικό διάστημα προβλέπεται η έναρξη της κατασκευής του σύγχρονου κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο επί των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργίας Ελλάδος με φορέα την Streem Development, η οποία αποτελεί βραχίονα του αμερικανικού επενδυτικού fund HIG Capital.

Κατά όσα αναφέρουν πηγές από το fund στο FinancialReport, πλέον έχει ολοκληρωθεί και το τελευταίο στάδιο της συμφωνίας εξυγίανσης, το οποίο προέβλεπε τη μεταβίβαση του οικοπέδου 291 στρεμμάτων της Χαλυβουργίας Ελλάδος προς τον επενδυτή. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή, η εκκίνηση της οποίας αναμένεται ακόμα και μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα βήματα και το προφίλ της κατασκευής

Tο σχέδιο δημιουργίας υπερσύγχρονου κέντρου logistics έχει υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων μετά τη σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής τον περασμένο Μάιο.

Οι πληροφορίες θέλουν τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στο ποσό των 245 εκατ. ευρώ. Θα δημιουργηθούν 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας. Στη συγκεκριμένη έκταση, η Streem Development θα κατασκευάσει ένα πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης μέσω τρένου, πλοίου και φορτηγών (trimodal). Οι γραμμές του τρένου περνούν από το οικόπεδο το οποίο έχει και άδεια λιμανιού (προβλήτα), ενώ η έκταση εξυπηρετείται από την Εθνική Οδό.

Κατά όσα είχε τονίσει ο επικεφαλής της HIG Capital στην ελληνική αγορά Κωνσταντίνος Μπήτρος, ο προσανατολισμός επενδύσεων είναι η εξαγορά και νέων υποδομών σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά τη διασύνδεση της ελληνικής βάσης που έχει δημιουργήσει με την κεντρική Ευρώπη.

H «H.I.G. Capital Advisors LLC», ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,350 δις ευρώ, έχοντας εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δις ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ ευρώ.

Κατά τον κ. Μπήτρο, εν έτει 2023, ο αθροιστικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του χαρτοφυλακίου άγγιξε τα 420 εκατ. ευρώ (από τα οποία 350 εκατ. ευρώ αφορούν τον τομέα logistics), ενώ εκτιμάται ότι στην ερχόμενη 5ετία αυτός θα πλησιάσει τα 600-700 εκατ. ευρώ.

Οι περισσότερες, πάντως, επενδύσεις έχουν γίνει στους τομείς των logistics και των ξενοδοχείων. Ειδικά στον κλάδο των logistics, μετά και από την απόκτηση πλειοψηφικής θέσης σε έξι εταιρείες του κλάδου (με τελευταία την Ορφεύς Βεϊνόγλου), η Streem Developement έχει ως στόχο συνέργειες με επιχειρήσεις του κλάδου και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης λειτουργικής πλατφόρμας αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής, αλλά και στην επέκταση των υπηρεσιών του συγκεκριμένου βραχίονα ακόμα και στην Κεντρική Ευρώπη σε χώρες όπως η Γερμανία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu