Αποτέλεσαν το 85% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για τη χρονιά αυτή - Τι καταγράφει η επικαιροποιημένη έκθεση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών
Σε γοργούς ρυθμούς κινείται η ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής με την χρήση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην επικαιροποιημένη έκθεση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.
Συγκεκριμένα, το 2022, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ (MWp) από κάθε άλλη τεχνολογία, απόρροια του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που συνεχίζεται αμείωτο, ενώ τα φωτοβολταϊκά αποτέλεσαν το 85% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για τη χρονιά αυτή.


Το 2022, η αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Προ του 2015 (οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού) συνδέθηκαν λίγα έργα αυτοπαραγωγής με βάση το παλιό θεσμικό καθεστώς (π.χ. το σύστημα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος,μικρά συστήματα σε κτίρια της Τράπεζας Πειραιώς κ.λπ.).


Η Ελλάδα ήταν το 2022 τρίτη στην Ευρώπη σε ότι αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά (πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία), με ποσοστό τριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.


Ήταν ακόμη δέκατη στον κόσμο ως προς την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο, με 526W/κάτοικο. Το 2022, τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν το 39% της ηλεκτρικής κατανάλωσης όλων των νοικοκυριών της χώρας.
Τα φωτοβολταϊκά είναι μακράν η πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 60.500 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώραως τα τέλη του 2022, αριθμός που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς.
Είναι πλέον και η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής με το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων να έχει πέσει κατά 90% από το 2009 έως σήμερα.
Χάρη στα φωτοβολταϊκά, το 2022 αποσοβήθηκε η έκλυση 4,6 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή είναι η ποσότητα CO2που εκλύουν 3,7 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που το καθένα κάνει κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος ισοδυναμεί με αυτό που θα είχαμε αν φυτεύαμε 119,2 εκατομμύρια κωνοφόρα ή αντίστοιχα 72,7 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα εντός του αστικού ιστού και τα αφήναμε να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

Μόνο το 2022, επενδύθηκαν στη χώρα μας 1,08 δισ. ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών.

Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από 14.650 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Ενεργειακή απόδοση φωτοβολταϊκών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας η Αστυπάλαια – Παράταση για Πάτμο
- Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός των εκτροπών
- Έκρηξη σε νοτιοκορεατικό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ εντείνει την κρίση στον Περσικό Κόλπο
- Γαλλία: Πρόστιμα σε Novo Nordisk και Eli Lilly για τις διαφημίσεις των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Αθήνα – Θεσσαλονίνη – Εύζωνοι 5 Μαΐου έως και 27 Ιουνίου
- Ευρωπαϊκές αγορές: Απώλειες καθώς ο Τραμπ απειλεί με νέους δασμούς στα αυτοκίνητα
- ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
- Λειψία: Αυτοκίνητο έπεσε σε πλήθος – Νεκροί και τραυματίες
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








