Ο όμιλος Κοπελούζου πραγματοποιεί και επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο
Σε δηλώσεις που έκανε στο Bloomberg ο Ιωάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις του ομίλου Κοπελούζου, ο όμιλος επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλεκτρικής σύνδεσης με την Αίγυπτο – μια επένδυση 4,2 δισ., με στόχο το έργο να λειτουργήσει το 2030.
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς είναι γνωστό ως Gregy Interconnector και έχει προσελκύσει το ευρωπαϊκών τραπεζών για πιθανή χρηματοδότηση, επισήμανε ο κ. Καρύδας.
Η Gregy έχει ενταχθεί στον κατάλογο των ενεργειακών έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που την καθιστά επιλέξιμη για επιχορήγηση έως και 50% του κόστους κατασκευής. Ο διαχειριστής του ελληνικού ηλεκτρικού δικτύου ΑΔΜΗΕ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε αυτό.
Η ηλεκτρική σύνδεση, η οποία θα αποτελείται από τέσσερα καλώδια που θα εκτείνονται σε μήκος σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων (620 μιλίων) κατά μήκος της ανατολικής Μεσογείου, στοχεύει να φέρει ηλεκτρική ενέργεια από ένα χαρτοφυλάκιο 9,5 γιγαβάτ αιολικών και ηλιακών έργων που θα αναπτύξει η Κοπελούζος στην Αίγυπτο ως ξεχωριστό έργο, επισήμανε ο κ. Καρύδας.
Το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας θα προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία, άλλο 1/3 για μεταφορά στη Βουλγαρία, την Ιταλία και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το υπόλοιπο 1/3 για την ελληνική παραγωγή καυσίμων όπως το υδρογόνο και η πράσινη μεθανόλη για τα πλοία, σύμφωνα με τον κ. Καρύδα. Το έργο έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, πρόσθεσε.
Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο θα απαιτήσουν επενδύσεις έως και 8 δισ. ευρώ και η Κοπελούζος στοχεύει σε μια διεθνή κοινοπραξία εταιρειών για την ανάπτυξή τους.
Σημειώνεται πως έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Infinity Power – μια κοινοπραξία μεταξύ της αιγυπτιακής Infinity και της Masdar του Άμπου Ντάμπι, δήλωσε ο κ. Καρύδας.
Γενικότερα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, από τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου έως συνδέσεις αγωγών και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μετατρέπει τη χώρα σε πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος επιδιώκει την ανεξαρτησία της από το ρωσικό φυσικό αέριο και σχεδιάζει να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το GTI περνά στην ηλεκτρική εποχή με το νέο Volkswagen ID. Polo GTI
- ΕΝΕΔ: Ανανεώθηκε η θητεία του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου στην προεδρεία
- Άρειος Πάγος: Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση των δύο 17χρονων κοριτσιών
- ΗΠΑ: Η τεχνητή νοημοσύνη «κόβει» 20.000 θέσεις γραφείου στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ
- BANK OF CYPRUS HOLDINGS PLC - Έντυπο παροχής πληροφοριών του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 της 14ης Ιουνίου 2017 (αρ. 1, παρ. 5.η)
- BANK OF CYPRUS HOLDINGS PLC - Έντυπο παροχής πληροφοριών του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 της 14ης Ιουνίου 2017 (αρ. 1, παρ. 4.θ) σχετικά με τη διάθεση Νέων Μετοχών της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company σε στελέχη της γενικής διεύθυνσης στα πλαίσια σχεδίων παροχής κινήτρων
- Πιερρακάκης στη σύνοδο ΥΠΟΙΚ και Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών της G7 στο Παρίσι
- Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά: Οχι στην απομάκρυνση του ιστορικού Ναυτοδικείου από τον Πειραιά
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








