Χωρίς άρση των αβεβαιοτήτων η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε νέα, ειδική ανάλυσή του.
«Δεδομένων των μεταβολών στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ, η ανάκαμψη το 2014 δεν εγγυάται την απαρχή μιας διατηρήσιμης αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.
Για αυτή την εξέλιξη απαιτείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου» εξηγεί.
«Ανάκαμψη, στηριζόμενη, κυρίως, στη βελτίωση των καταναλωτικών προσδοκιών, που βραχυχρόνια τροφοδοτούν την άνοδο της κατανάλωσης, αλλά και της εισαγωγικής ζήτησης, η οποία εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος της θετικής επίδρασης των εξαγωγών, υποδηλώνει ότι η πρόοδος παραμένει εύθραυστη.
Πάρα ταύτα, η περυσινή ήπια ανάπτυξη είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα.
Όμως, εφόσον η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτικοοικονομική συγκυρία παραταθεί, αυτή η εξέλιξη θα τείνει να ακυρωθεί» εξηγεί το ΙΟΒΕ.
«Τα στοιχεία ετήσιων Εθνικών Λογαριασμών δείχνουν ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, πέραν της επιτυχούς απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν ήταν επαρκώς αποτελεσματική στον μετασχηματισμό της οικονομίας προς την κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο να βασίζεται, κυρίως, στις επενδύσεις, με παράλληλη μεταφορά πόρων στους τομείς των διεθνώς εμπορευσίμων αγαθών, για την υποκατάσταση των εισαγωγών από την εγχώρια παραγωγή και την αύξηση των εξαγωγών.
Η άρση των αβεβαιοτήτων και η προώθηση μεταρρυθμίσεων ενίσχυσης του επιχειρηματικού κλίματος για την προσέλκυση των αναγκαίων επενδυτικών πόρων προκύπτουν ως οι αναγκαίες προτεραιότητες για βιώσιμη ανάπτυξη» επισημαίνει το ΙΟΒΕ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Νέα οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον μετωπικό σταθμό διοδίων Αφιδνών
- Ρουμανία: Σοσιαλιστές και ακροδεξιά ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Ίλιε Μπολοζάν
- Νέες εκδόσεις Volkswagen T-Cross και Taigo και ανταγωνιστικές τιμές
- Η LG φέρνει νέα δεδομένα στην ψύξη με τη σειρά Total No Frost
- Η Maersk αναφέρει ότι πλοίο της πέρασε από τα Στενά του Ορμούζ υπό την προστασία των ΗΠΑ
- FixItBnB: Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από τη ΔΕΗ
- Μπλε Κέδρος: Στα 0,204 ευρώ ανά μετοχή το υπόλοιπο μερίσματος – Καταβολή από 12 Μαϊου
- ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ΑΕΕΑΠ - Συμπληρωματική ανακοίνωση γνωστοποίησης πληρωμής μερίσματος 2026
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








