Οικονομία

ΙΟΒΕ: Ταμείο Ανάπτυξης και τουρισμός στηρίζουν την ανάπτυξη της χώρας το 2024 και 2025

Στο 2,1% ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για εφέτος με τον πληθωρισμό να παρεμένει σε ανοδική πορεία

Στο 2,1% τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το τρέχον έτος το ΙΟΒΕ με τον πληθωρισμό να επιβραδύνεται στο 3%, δηλαδή οι τιμλές να συνεχίζουν αυξητικά λόγω δομικών προβλημάτων της αγοράς. Επίσης προβλέπει επιβράδυνση στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας.

Στην έκθεσή του για το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η οικονομία ξεκινά με θετικές προοπτικές το 2024, με το σήμα να δίνουν τα μεγάλα ποσά που αναμένει η χώρα από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και τη συνεχιζόμενη άνοδο του τουρισμού. Σημειώνεται όμως, ότι θα υπάρξουν και προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να συγκλίνει ταχύτερα η Ελλάδα με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η ανάπτυξη για φέτος αναθεωρήθηκε στο 2,1% από 2,3% που προβλέπονταν τρεις μήνες νωρίτερα, λόγω του δυσμενούς διεθνούς οικονομικού κλίματος. Αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης θα είναι η αύξηση των επενδύσεων, η οποία αναμένεται να φτάσει το 9,5%, και των παγίων επενδύσεων, που αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,8%, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών κατά 2,2%. Με βάση την έκθεση, η αύξηση των εξαγωγών θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχαμε την οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης.

Η ταχύτερη σύγκλιση με την ΕΕ θα απαιτήσει αύξηση της παραγωγικότητας, καινοτόμες επενδύσεις σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και εύρυθμη αγορά εργασίας, όπου η ζήτηση εργασίας θα συναντά την ανάλογη προσφορά από τις επιχειρήσεις.

Βέττας: Η ακρίβεια πιέζει την κατανάλωση των φτωχότερων 

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει θετική για το ΑΕΠ και το 2024, καταγράφοντας αύξηση 1,3%, ενώ η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να έχει οριακή μείωση κατά 0,6%. Στο θέμα αυτό, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, επικαλούμενος και μια άσκηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση, ανέφερε ότι η ιδιωτική κατανάλωση επηρεάζεται και από τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών. Σημείωσε μάλιστα ότι μπορεί ο κατώτερος μισθός να έχει αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό, αλλά έχει αυξηθεί περισσότερο και από τον μέσο μισθό ο οποίος δεν ακολούθησε την αύξηση του κατώτερου. Τόνισε επίσης, ότι στα χαμηλότερα εισοδήματα η πίεση της ακρίβειας είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει μεν αλλά όχι κάτω από το 3% το 2024, από 4,2% το 2023, καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Βέττας, μετά την υποχώρηση των τιμών της ενέργειας η Ελλάδα θα πρέπει να λύσει και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της εσωτερικής αγοράς για να δει το επίπεδο των τιμών να αποκλιμακώνεται ταχύτερα. Ο κ. Βέττας σημείωσε και το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2023 και περισσότερο τους πρώτους μήνες του 2024, οι αυξήσεις τιμών στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Το ποσοστό της ανεργίας σε ετήσια βάση αναμένεται να υποχωρήσει στο 10,3% από 11,6% το 2023. Ο κ. Βέττας τόνισε ότι θα πρέπει να επιλυθούν δομικά προβλήματα στην αγορά εργασίας, όπως η σωστή κατάρτιση των ανέργων και η συμμετοχή στην αγορά εργασίας νέων και γυναικών, όπως επισημαίνουν οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu