Διεθνή

ΗΠΑ: Κυρώσεις εναντίον Κινέζων για τη διακίνηση του ναρκωτικού της φαιντανύλης

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Τρίτη ενέργειες εναντίον κινεζικών εταιρειών και φυσικών προσώπων καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί να δει τι γίνεται πίσω από τη διακίνηση του θανατηφόρου ναρκωτικού φαιντανύλη, που έχει στοιχίσει τη ζωή αρκετών αμερικανών.
“Είμαστε εδώ σήμερα για να δώσουμε ένα μήνυμα εκ μέρους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Γνωρίζουμε ποιος είναι υπεύθυνος για τη δηλητηρίαση του αμερικανικού λαού με φαιντανύλη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Merrick Garland.

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού φαιντανύλης, η οποία προκάλεσε το θάνατο Αμερικανών, συχνά ξεκινά από χημικές εταιρείες στην Κίνα».
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις σε 28 άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στη διεθνή διάδοση παράνομων ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου δικτύου με έδρα την Κίνα.

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής και η κινεζική κυβέρνηση δεν συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές για τις έρευνες, είπε ο Garland.

Επίσης, επιβλήθηκαν κυρώσεις δύο οντότητες και ένα άτομο με έδρα τον Καναδά.
Η δράση κυρώσεων της Τρίτης παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ όσων στοχοποιούνται και γενικά απαγορεύει στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους.

Ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η Κίνα καταδίκασε την κίνηση της Τρίτης, προσθέτοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση τηρεί σταθερή θέση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. “Οι ΗΠΑ, ωστόσο, αδιαφορώντας για την καλή θέληση της Κίνας, έχουν αποδιοπομπαίο τράγο την Κίνα μέσω της τακτικής των κυρώσεων και της συκοφαντίας. Αυτό έχει διαβρώσει σοβαρά τα θεμέλια της συνεργασίας Κίνας-ΗΠΑ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών”, είπε ο Λιου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα τον Ιούνιο, είπε ότι κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα για τον περιορισμό της ροής της φαιντανύλης και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τη σύσταση ομάδας εργασίας για το θέμα.

Η ανακοίνωση της Τρίτης ήρθε μια ημέρα πριν ο Γκάρλαντ επρόκειτο να ταξιδέψει στο Μεξικό με άλλους ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Η διακίνηση φαιντανύλης αναμένεται να αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν ορισμένες από τις εταιρείες παραγωγής χημικών ότι στέλνουν χημικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαιντανύλης στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας πλαστές ετικέτες αποστολής και άλλους μηχανισμούς για να αποφευχθεί η ανίχνευση. Άλλες αποστολές πήγαν στο ισχυρό καρτέλ ναρκωτικών Sinaloa του Μεξικού, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε το δίκτυο που εδρεύει στην Κίνα ότι είναι υπεύθυνο για την παραγωγή και τη διανομή της φαιντανύλης, της μεθαμφεταμίνης και των πρόδρομων ουσιών MDMA. Ανέφερε ότι το δίκτυο είναι σε θέση να συνθέσει ποσότητες πολλών χιλιάδων κιλών φαιντανύλης, μεθαμφεταμίνης και πρόδρομων ουσιών MDMA και άλλων παράνομων χημικών ουσιών.

Οι λεγόμενες πρόδρομες ουσίες φαιντανύλης είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς που έχει τροφοδοτήσει την αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu