Πολιτική

Λαφαζάνης: Πρώτα θα ακυρώσουμε το μνημόνιο και ύστερα θα ζητήσουμε διαγραφή του χρέους

Την άποψη ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στην ακύρωση της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών της νόμων και εν συνεχεία να καθίσει στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους εταίρους με μοναδικό θέμα συζήτησης τη διαγραφή χρέους διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Λαφαζάνης υπενθύμισε ότι αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια κάτι τέτοιο καθώς κάθε κυρίαρχη χώρα αποφασίζει με βάση τα συμφέροντά της και δεν θέτει υπό την έγκριση τρίτων τις αποφάσεις της.

Μετά την ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη η κυβέρνηση να ανοίξει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη διαγραφή του χρέους.

Πανηγυρίζουν και την πτώση του Χρηματιστηρίου

Εν τω μεταξύ εντύπωση προκάλεσε δημοσίευμα του Iskra.gr, του ιστότοπου που εκφράζει την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι το χρηματιστήριο έχει πέσει 21% μέσα σε 3 ημέρες, καθώς όπως υποστηρίζει η πτώση δεν αφορά τις λαϊκές μάζες, αλλά είναι οι αντιδραστικοί κύκλοι απέναντι στην αριστερά.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

«Οι αγορές προεξοφλούν μεγάλη νίκη της Αριστεράς δεν μπορούν να την ανακόψουν

Η κατάρρευση χωρίς τέλος που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι περιβόητες αγορές προεξοφλούν πανικόβλητες ως, σχεδόν, βέβαιες την αδυναμία της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο και κρίνουν ότι στην επερχόμενη εκλογική μάχη θα υπάρξει σαρωτική επικράτηση της Αριστεράς.

Η αντίδραση της διεθνούς κερδοσκοπίας απέναντι στις εξελίξεις, που μπορεί να φέρουν σύντομα την Αριστερά στην κυβέρνηση στην Ελλάδα, δείχνει κυρίως νευρικότητα και πανικό, παρά αποτελεσματική δυνατότητα να ανακόψει την προοδευτική τροχιά των πραγμάτων.

Πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι η κατάρρευση του Χρηματιστηριακού δείκτη δεν αφορά τις λαϊκές ούτε καν τις μεσαίες τάξεις της χώρας, οι οποίες εδώ και καιρό είναι εκτός Χρηματιστηριακής Αγοράς, ενώ ελάχιστα επηρεάζει και τις εισηγμένες επιχειρήσεις, μιας και οι τελευταίες έχουν πάψει τα τελευταία χρόνια να αντλούν οφέλη από το Χρηματιστήριο της Αθήνας , το οποίο είναι ιδιαίτερα ρηχό και πολύ αδύναμο για να επηρεάζει αισθητά τις επενδύσεις και γενικότερα την οικονομία.
Οι ίδιοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η άνοδος των επιτοκίων, επίσης, έχει μικρή σημασία, αφού η χώρα, έτσι κι αλλιώς, δεν έχει δυνατότητα να δανεισθεί από τις αγορές, πράγμα που συμβαίνει εδώ και χρόνια και όχι φυσικά εξαιτίας της Αριστεράς.

Έμπειροι οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι οι αγορές δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να προκαλέσουν ιδιαίτερα επιζήμιες καταστάσεις σε μια προοδευτική πορεία της χώρας , εφ’ όσον η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αποφασισμένη να προχωρήσει δυνατά, με την αγωνιστική στήριξη του λαού, στην εφαρμογή του ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματός της.
Αντίθετα, στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι οι αντιδράσεις των αγορών αλλά και των κυρίαρχων αντιδραστικών κύκλων της ΕΕ, όσο σφοδρές και αν γίνουν, είναι αντιμετωπίσιμες και μπορούν να γίνουν «μπούμερανγκ» στους εμπνευστές τους, αρκεί να υψωθεί απέναντί τους ένα ισχυρό προοδευτικό αριστερό αγωνιστικό μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Πολύ περισσότερο , μάλιστα, αφού ένα τέτοιο μέτωπο στη χώρα μας μπορεί να συναντήσει την αλληλεγγύη από χώρες, πολιτικές δυνάμεις και κινήματα στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει «ντόμινο» προοδευτικών εξελίξεων στην ήπειρό μας και ιδιαίτερα στο νότο».

Η αντίδραση της Κυβερνητικής εκπροσώπου

Ολα αυτά προκαλεσαν την αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Σοφίας Βούλτεψη.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Δεν χρειάζεται να παρακαλά κανείς τις αγορές για να επιτεθούν στη χώρα.

Αρκεί να πανηγυρίζει η «Ίσκρα», το διαδικτυακό όργανο της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Λαφαζάνη, για την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου: «Το ΧΑΑ σε κατάρρευση χωρίς όρια (-7,9%), οι αγορές προεξοφλούν μεγάλη νίκη της Αριστεράς»!

Αρκεί να τις προκαλούν με αλλοπρόσαλλες δηλώσεις όπως οι ακόλουθες:

«Δεν είναι οι αγορές που θα καθορίζουν το δικαίωμα του λαού στην αξιοπρέπεια»: Αλ. Τσίπρας, 9 Δεκεμβρίου.

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αμφισβητήσει τον ρόλο των αγορών, οι οποίες θα πάψουν να καθορίζουν την πορεία της χώρας μας»: Π. Λαφαζάνης, 28 Νοεμβρίου.

«Δεν θα τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα του διμήνου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, εδώ δεν αναγνωρίζουμε τη συμφωνία. Δεν θα αναγνωρίσουμε τη συμφωνία, οπότε τι θα πουν; Έχετε 15 ημέρες να την αναγνωρίσετε;»: Δ. Βίτσας, Σκάι, 11 Δεκεμβρίου.

«Δεν πρόκειται να λάβουμε μονομερείς αποφάσεις στην Ευρώπη και θα διατηρήσουμε σε τάξη τη δημόσια οικονομία. Το ελληνικό κράτος θα δαπανά μόνον τα χρήματα που θα καταφέρνει να εισπράττει»: Ν. Παππάς, Λα Στάμπα, 10 Δεκεμβρίου.

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάνει αυτό που δεν έκανε ο Γ. Παπανδρέου το 2010 και το οποίο αν είχε κάνει, σήμερα θα ήταν εθνικός ηγέτης: Να συγκαλέσει τη Βουλή μια Παρασκευή απόγευμα και να πει “κουρεύουμε το χρέος 70%”»: Π. Κουρουμπλής, Βήμα Fm, 2 Δεκεμβρίου.

«Εμείς θα πάμε απευθείας στους δανειστές για τη ρύθμιση του χρέους, όχι στους υπαλλήλους τους»: Γ. Μηλιός, Σκάι, 3 Δεκεμβρίου.

«Αν αγνοήσουν τις επιλογές του ελληνικού λαού, θα πληγούν πρώτα αυτοί που αγνοούν αυτή τη θέληση και τις επιλογές μας»: Π. Λαφαζάνης, Real Fm, 10 Δεκεμβρίου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει με όλους τους θεσμικούς. Ο Τσίπρας έχει δει τον Ντράγκι, την Κομισιόν, όλους τους θεσμούς. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει από το στόμα η ιδέα αναστολής λειτουργίας του κράτους, των φόρων, των ρυθμίσεων ή οτιδήποτε άλλο»: Γ. Σταθάκης, Σκάι, 9 Δεκεμβρίου.

«Δεν μας τρομάζει η επίθεση των αγορών, αντίθετα ενισχύει την αποφασιστικότητά μας. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι τέλους, χωρίς έκπτωση, χωρίς καμιά υποχώρηση και χωρίς να υποκύψουμε σε καμιά απειλή, σε κανέναν εκβιασμό, σε καμιά πίεση του εγχώριου και διεθνούς πολιτικού κατεστημένου»: Δ. Στρατούλης, Alpha Radio, 10 Δεκεμβρίου.

«Οι μνημονιακοί νόμοι θα ισχύουν μέχρι να αλλάξουν»: Αλ. Μητρόπουλος, Σταρ, 10 Δεκεμβρίου.

Τι συμπέρασμα βγάζουν από όλα αυτά βουλευτές και λαός;

close menu