Αγορές

Μάικ Γουίλσον (JP Morgan) για S&P 500: Υπερβολική άνοδος, έρχεται «sell off»

Ξέφρενο το ράλι του δείκτη S&P 500, θα ακολουθήσει ξεπούλημα μετοχών προειδοποιεί ο αναλυτής

Για «φούσκα» στον S&P 500 και ξεπούλημα στις μετοχές προειδοποιούν οι στρατηγικοί αναλυτές της JP Morgan, που ταυτίζονται με τις φωνές αναλυτών που βλέπουν sell off στη Wall Street λόγω «φούσκας».
Την ίδια ώρα, ο Μάικ Γουίλσον (Mike Wilson) της Morgan Stanley παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε το ράλι στη Wall Street. Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan εμμένουν στη θέση τους ότι το ράλι στις μετοχές είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικό.

Υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι το επίπεδο και η αύξηση της συγκέντρωσης μετοχών στον S&P 500 βρίσκεται πλέον σε υψηλά 60 ετών.
Η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη και τώρα τιμολογεί “μακροοικονομικά σενάρια που είναι ακόμη πιο θετικά από μια ήπια προσγείωση”, αναφέρουν σε σημείωμά τους, σύμφωνα με το Investing.com.

«Φούσκα» το ράλι του S&P 500

“Υποστηρίζουμε ότι αυτή η δράση της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της μηχανικής επαναφοράς του ρίσκου, λόγω της μείωσης της μεταβλητότητας και της εμφάνισης του ράλι των megacap με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη”, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές.
Το αδύναμο εύρος στο ράλι του S&P 500 “θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό μιας φούσκας”, ενώ “άλλες ανεπίσημες ενδείξεις υποδεικνύουν επίσης μια φούσκα με γνώμονα την Τεχνητή Νοημοσύνη”.

“Ενώ πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν και θα συνεχίσει να είναι μια μετασχηματιστική τεχνολογία (και την παρακολουθούμε και την εφαρμόζουμε στην έρευνά μας για πάνω από μια δεκαετία, ο σημερινός θόρυβος προκλήθηκε από τη διάδοση των chatbots που συχνά αποτυγχάνουν σε βασικές ερωτήσεις και ενίοτε κατασκευάζουν λανθασμένες απαντήσεις σε πιο σύνθετες ερωτήσεις”, εξηγούν οι αναλυτές της JP Morgan.

Έρχεται sell off

Σε αυτή την κατεύθυνση, επανέλαβαν την προηγούμενη θέση τους ότι θα ακολουθήσει πτώση της αγοράς με την επιστροφή της μεταβλητότητας.

“Αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να χρονομετρήσουμε αυτή την καμπή βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν υπάρχουν σημεία δεδομένων που θα μας ωθούσαν να αλλάξουμε τη μεθοδολογία ή τα συμπεράσματά μας”, τόνισαν οι αναλυτές.

Mea Culpa, δεν περιμέναμε το ράλι στη Wall Street

Η περσινή βουτιά του S&P 500 έκανε τον Μάικ Γουίλσον τον πιο διάσημο αναλυτή μετοχών στη Wall Street.
Αλλά την επιτυχία του δεν κατάφερε να την επαναλάβει το 2023.

Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών στις ΗΠΑ της Morgan Stanley παραδέχτηκε ότι ήταν απαισιόδοξος για πολύ καιρό, την ώρα που η μέχρι τώρα ανάκαμψη των δεικτών της Wall Street έχει εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος της περσινής πτώσης.

Η πρόβλεψή του για τον S&P 500 παραμένει στις 3.900 μονάδες, αλλά είναι ένα επίπεδο που έχει μείνει πίσω, καθώς ο δείκτης είναι περίπου 4.560 μονάδες.

“Κάναμε λάθος”, έγραψε ο Γουίλσον σε σημείωμα προς τους πελάτες του. “Το 2023 έφερε υψηλότερες αποτιμήσεις από ό,τι περιμέναμε εν μέσω μειωμένου πληθωρισμού και περικοπών κόστους”.

Η ομάδα του μετατόπισε πρόσφατα την εστίαση στον Ιούνιο του 2024, για τον οποίο ο στόχος τιμών έχει τεθεί στις 4.200 μονάδες, περίπου 8% κάτω από το σημερινό επίπεδο.

Οι λάθος προειδοποιήσεις

Ο Γουίλσον πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2023 προειδοποιώντας ότι το ράλι θα αντιστραφεί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις μετοχές τεχνολογίας και υποστηρίζοντας ότι η τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου προμήνυε μια “φαύλη” κορύφωση των πωλήσεων που ήταν απαραίτητη πριν οι μετοχές αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά.

Μετά από επτά μήνες, ο δείκτης αναφοράς έχει σημειώσει ισχυρό ράλι παρά την πτώση των κερδών. Μια σειρά από ευνοϊκούς παράγοντες, από την αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη που ανέβασε την τεχνολογική μεγαλοκεφαλαιοποίηση μέχρι την ανθεκτική οικονομία, όπου ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε και οι προειδοποιήσεις για ύφεση αποδείχθηκαν πρόωρες, έχει ωθήσει την άνοδο.

Ο Γουίλσον συγκαταλέγεται μεταξύ της πλειοψηφίας των αναλυτών της Wall Street που έχασαν το ράλι των μετοχών. Ορισμένοι από αυτούς προσπαθούν τώρα να αυξήσουν τους στόχους τιμών τους. Αν και αναγνωρίζει το λάθος του να υποτιμήσει το ράλι των μετοχών, ο Γουίλσον παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τη δύναμη των κερδών των επιχειρήσεων της Αμερικής. Ενώ η άμβλυνση του πληθωρισμού ενισχύει την αισιοδοξία για μια πιο φιλική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ένα ευνοϊκό σκηνικό για τις αποτιμήσεις των μετοχών, σημαίνει επίσης εξασθένηση της τιμολογιακής δύναμης των επιχειρήσεων.

“Παραμένουμε απαισιόδοξοι για τα κέρδη του 2023”, δήλωσε ο Γουίλσον. “Ο πληθωρισμός πέφτει τώρα ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι αναμένει η συναίνεση, ειδικά ο πληθωρισμός που λαμβάνουν οι εταιρείες. Με τις τιμές να είναι ο κύριος παράγοντας που κράτησε την αύξηση των πωλήσεων πάνω από το μηδέν για πολλές εταιρείες φέτος, θα ήταν σημαντικός αντίξοος άνεμος αν αυτή η τιμολογιακή δύναμη ανακυκλωνόταν”.

close menu