Ελλάδα

Market Pass: Γιατί δεν μπήκαν τα λεφτά, πότε θα ολοκληρωθεί η πληρωμή

Υπομονή μέχρι τη... Δευτέρα θα πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν δει ακόμη Market Pass 2 στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή στην άυλη κάρτα

Πολλοί δικαιούχοι του Market Pass δεν έχουν δει ακόμη χρήματα στους λογαριασμούς τους ή στην άυλη χρεωστική κάρτα που έχουν δηλώσει για το επίδομα της ακρίβειας και εύλογα αναρωτιούνται γιατί δεν μπήκαν τα λεφτά .

Νεότερη επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για αυτή την καθυστέρηση αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η πληρωμή του market pass έχει ξεκινήσει από το μεσημέρι της Παρασκευής και η καταβολή του επιδόματος γίνεται σταδιακά και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα (2/10). Αυτό τουλάχιστον ανέφερε η ανακοίνωση που είχε βγάλει το υπουργείο Οικονομικών όταν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του Market Pass 2.

Επισημαίνει ότι θα καταβληθεί συνολική οικονομική ενίσχυση 227 εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι πληρωμές του Market Pass αφορούν τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο.

Ειδικότερα, τα χρήματα του Market Pass θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις παρακάτω ημερομηνίες ως εξής:

  • Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2023.
  • Για αιτήσεις που θα υποβληθούν από 26 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.
  • Για τους δικαιούχους των οποίων δεν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωσή από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

Οι δικαιούχοι του Market Pass που ανήκουν στην παραπάνω λίστα πληρωμής, θα πρέπει να αναμένουν τα ποσά που τους αναλογούν, μετά το μεσημέρι, είτε στην ψηφιακή κάρτα, είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση καλύπτει το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου, ενώ η παράταση για όλους μέχρι το τέλος του χρόνου τελικά «πάγωσε».

Μάλιστα, το κυβερνητικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για τους κατοίκους στον Έβρο και στη Θεσσαλία, ενώ δεν αναμένεται νέος γύρος Market Pass στο μέλλον, βάζοντας οριστική «τελεία» σε ένα ακόμα επίδομα.

Σημειώνεται επίσης ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα στο κινητό χρησιμοποιείται μονάχα σε επιχειρήσεις με τους παρακάτω κωδικούς που διαθέτουν POS:

5411 – Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ

5422 – Κρεοπωλεία

5441 – Καταστήματα ζαχαροπλαστικής

5451 – Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων

5462 – Αρτοποιεία

5499 – Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Όσοι έχουν επιλέξει την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα με όποιον τρόπο επιθυμούν, ωστόσο, θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης.

Τι σημαίνει αν δεν μπουν τα χρήματα

Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι που δεν έχει γίνει η πίστωση:

Το νέο Market Pass δίνεται βάσει των στοιχείων φορολογικών δηλώσεων 2023 (για εισοδήματα δηλαδή που αποκτήθηκαν εντός του 2022).

Έτσι, ακόμα και αν βάσει των εισοδημάτων του 2021 ήταν κανείς δικαιούχος, είναι πιθανό να μην είναι εκ νέου δικαιούχος, εάν στη νέα φορολογική δήλωση παρουσιάζονται υψηλότερα εισοδήματα.

Εάν δεν έχει εκκαθαριστεί για τον οποιοδήποτε λόγο η φορολογική δήλωση του έως 25 Σεπτεμβρίου 2023, τότε η πίστωση θα γίνει μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu