Επικαιρότητα

Με εγγύηση μαμούθ 1.100.000 ευρώ αφέθηκαν ελεύθεροι στελέχη του ΟΣΕ – ΕΡΓΟΣΕ

Δύο στελέχη του ΟΣΕ απολογήθηκαν στην Ευρωπαία Ανακρίτρια από τους 23 συνολικά κατηγορούμενους μη πολιτικών προσώπων

Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι από τους 23 συνολικά που απολογήθηκαν στην Ελληνίδα Ευρωπαία Ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα για τη σύμβαση 717 που αφορά στη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου, έργο που συνδέεται με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, αφέθηκαν ελεύθεροι με την καταβολή ποσού 1.100.000 ευρώ.

Η απολογία τους έγινε την Πέμπτη 21/3/2024 στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων.

Συγκεκριμένα μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης από την ευρωπαϊκή εισαγγελία για σειρά αδικημάτων, απολογήθηκαν οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι από την πλευρά του ΕΡΓΟΣΕ. Μετά την απολογία τους η ανακρίτρια από κοινού με την εντεταλμένη ευρωπαία εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου επέβαλαν στους κατηγορούμενους υψηλές εγγυήσεις, 500.000 ευρώ στον έναν και 600.000 στο δεύτερο και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η διαδικασία των απολογιών που εκτείνεται χρονικά μέχρι το τέλος Απριλίου θα συνεχιστεί την άλλη εβδομάδα.

Με βάση το κατηγορητήριο της ευρωπαϊκής εισαγγελίας διατυπώνεται ότι θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία των Τεμπών, αν εγκαίρως είχε ολοκληρωθεί η περίφημη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν την Σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής –το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πρόσφατο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της Σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία».

Η διαπίστωση που συνδέει ευθέως την μη υλοποίηση της σύμβασης με δύο μάλιστα σιδηροδρομικά δυστυχήματα , στο Άδενδρο, το 2017 και με την τραγωδία των Τεμπών, το 2023.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu