Τεχνολογία

Μήνυση κατά του Instagram για πρόκληση βλάβης στην ψυχική υγεία των νέων

33 εισαγγελείς κατηγορούν την πλατφόρμα για παραπλάνηση και αθέτηση υποχρεώσεων βάσει του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, κατηγορείται ότι παραπλανά το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ότι βάζει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των νέων.

Οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν σε ομοσπονδιακή αγωγή, η οποία ανακοινώθηκε από δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε εθιστικά χαρακτηριστικά για να “παγιδεύσει” τους χρήστες, ενώ απέκρυψε τους “ουσιαστικούς κινδύνους” των πλατφορμών της.

Η μήνυση αναφέρει ότι η Meta είχε παραβιάσει τους νόμους περί προστασίας των καταναλωτών, επιδεικνύοντας “παραπλανητική” συμπεριφορά και ότι συνέλεξε δεδομένα για παιδιά κάτω των 13 ετών, αθετώντας τις υποχρεώσεις της βάσει του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο.

“Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της Meta, συνέβαλαν σε μια εθνική κρίση ψυχικής υγείας των νέων και πρέπει να λογοδοτήσουν”, δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James, μία από τους 33 γενικούς εισαγγελείς που υπέγραψαν την αγωγή.

Άλλες εννέα πολιτείες προέβαλαν επίσης παρόμοιους ισχυρισμούς σε δικές τους αγωγές.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία συμμερίζεται τη δέσμευση των γενικών εισαγγελέων να “παρέχει στους εφήβους ασφαλείς, θετικές εμπειρίες στο διαδίκτυο” και ότι “έχει ήδη εισαγάγει πάνω από 30 εργαλεία για την υποστήριξη των εφήβων και των οικογενειών τους”.

“Είμαστε απογοητευμένοι που αντί να συνεργαστούν παραγωγικά με εταιρείες από όλο τον κλάδο για να δημιουργήσουν σαφή, κατάλληλα για την ηλικία πρότυπα για τις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι έφηβοι, οι γενικοί εισαγγελείς επέλεξαν αυτόν τον δρόμο”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu