Πολιτική

Μητσοτάκης: «Δεν θέλουμε χωριά συνταξιούχων» – Τι είπε για τρίτη τετραετία και εκλογές

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή στην Google
Financialreport.gr

Υπάρχει συνολικό σχέδιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που βασίζεται στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη Δυτική Μακεδονία

Στο οικονομικό και αναπτυξιακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας, μετά τη σταδιακή απομάκρυνση από τον λιγνίτη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο που στηρίζεται στην προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής.

Σε συνέντευξή του στο e-ptolemaios, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η απολιγνιτοποίηση αποτελεί μία αναπόφευκτη οικονομική εξέλιξη, καθώς το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχει καταστήσει τον λιγνίτη μη ανταγωνιστικό. Μάλιστα, σημείωσε ότι όποιος υποστηρίζει το αντίθετο «ψεύδεται και κοροϊδεύει κατάμουτρα την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας».

Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι οι θέσεις εργασίας που θα αντικαταστήσουν εκείνες που χάνονται από τη συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας. Όπως ανέφερε, μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έχουν εξασφαλιστεί περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για υποδομές και νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές από εκείνες που θα χαθούν λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υποδομές και ειδικά στην Εγνατία Οδό. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στον αυτοκινητόδρομο την επόμενη διετία, οι οποίες, όπως εκτίμησε, θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας σε Ήπειρο και Μακεδονία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η αναβάθμιση του οδικού άξονα θα κάνει τη Δυτική Μακεδονία περισσότερο ελκυστική για νέες επιχειρηματικές επενδύσεις.

Σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού αφορά και την αναζωογόνηση της περιφέρειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε ευθέως το δημογραφικό με την οικονομία και την απασχόληση, επισημαίνοντας ότι για να παραμείνουν οι νέοι στις μικρότερες πόλεις και στα χωριά χρειάζονται σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές.

«Δεν θέλουμε τα χωριά μας να είναι μόνο χωριά συνταξιούχων», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κτηνοτροφία, στον ορεινό τουρισμό, στα μικρά οινοποιεία και στην τοπική παραγωγή.

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην παραγωγή φέτας, σημειώνοντας ότι η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος και, κατ’ επέκταση, σε ενίσχυση της τοπικής μεταποίησης. Υποστήριξε μάλιστα ότι, με τις σημερινές τιμές του γάλακτος, ένα κοπάδι 200 ζώων μπορεί να εξασφαλίσει ένα «πολύ καλό εισόδημα», ακόμη και χωρίς να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις.

Το μήνυμα Μητσοτάκη για εκλογές

Το συνολικό σχέδιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βασίζεται στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη Δυτική Μακεδονία, ώστε η μετάβαση από τον λιγνίτη να συνδυαστεί με επενδύσεις, νέες υποδομές και οικονομικές δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν εισόδημα και θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό στην περιοχή.

«Μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027 ο πολιτικός χρόνος είναι ωφέλιμος για τη ΝΔ γιατί μας επιτρέπει να ξεδιπλώνουμε και να εξηγούμε το έργο μας και για να αναδεικνύεται η απίστευτη σύγχυση, παροχολογία και ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης – ειδικά του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, που επιλέγει να μην ψηφίσει για Διοικητή της ΤτΕ τον κ. Στουρνάρα, αλλά να ψηφίσει για Αντιπρόεδρο της Βουλής την κα Ακρίτα, στέλνοντας ένα σήμα ότι είναι απολύτως συντεταγμένο με αυτούς που πριν από μία δεκαετία πήγαν να καταστρέψουν τη χώρα συνολικά» είπε επίσης, ο κ. Μητσοτάκης.

Προσθήκη του financialreport.gr ως
προτεινόμενη πηγή στην Google
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu