Δεν βλέπω προοπτική συζήτησης με Τουρκία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, είπε ο πρωθυπουργός
Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν προέκυψε τα τελευταία πέντε χρόνια, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Βήματος, «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», θυμίζοντας ότι από το συγκεκριμένο βήμα πέρασαν και προηγούμενοι πρωθυπουργοί.
Δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο για πάνω από 18 μήνες και έχουμε μια συνεργασία στο προσφυγικό. Κάναμε μια εξαιρετικά θετική συμφωνία, δίνοντας βίζες στους Τούρκους για επισκέψεις σε ελληνικά νησιά, σημείωσε.
«Έχοντας συναντήσει έξι φορές τον Ταγίπ Ερντογάν, έχουμε διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα να μπούμε πιο ουσιαστικά στον πυρήνα της κύριας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία στο θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Σας λέω ανοιχτά αυτή τη στιγμή δεν βλέπω προοπτική να μπορεί να γίνει η συζήτηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Όταν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έκαναν διερευνητικές συζητήσεις ή συζητούσαν κατ’ ιδίαν με τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα, είχαν ψευδαισθήσεις; Ούτε εμείς έχουμε ψευδαισθήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν «έχει κάτι καινούργιο» για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας: Προσπάθησα από το Σεπτέμβριο, όχι με πολύ επιτυχία, να κλείσω το θέμα γιατί η χώρα έχει αυτή τη στιγμή Πρόεδρο Δημοκρατίας. Με το νέο έτος, πέριξ στα τέλη Ιανουαρίου, όποτε το ορίζουν οι σχετικές προθεσμίες θα τοποθετηθώ.
Ρωτήθηκε, επίσης, αν η Νέα Δημοκρατία «έχει πάει αλλού»: Ναι, γι’ αυτό πήραμε τρεις φορές 40%. Τα κόμματα εξελίσσονται. Όταν εξελέγην πρόεδρος της ΝΔ δεν είπα ότι θα την κρατήσω ίδια. Θα την εξελίσσω σεβόμενος ότι είναι μια κεντροδεξιά παράταξη.
Τελικά μετράει το σκορ. Αυτή η πολιτική δικαιώθηκε τρεις φορές. Η ΝΔ παρά την κόπωση είναι κυρίαρχη δύναμη πολιτικά και η μόνη που έχει συγκροτημένο σχέδιο για τη χώρα. Το 2027 θα κριθούμε αν έχουμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και θα πάμε με τον ίδιο εκλογικό νόμο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γερμανία: Αντιδράσεις των βιομηχάνων για τους δασμούς Τραμπ
- Εγκριση Ρήτρας διαφυγής: Παράθυρο δημοσιονομικής ευελιξίας για την Ελλάδα
- Ιταλία: Στα 2,3 δισ. ευρώ το κόστος των εισαγωγών από τους δασμούς 30% του Τραμπ
- Λούκα Μόντριτς: Ο 40χρονος Κροάτης, περνάει ιατρικά τη Δευτέρα (14/7) και ανακοινώνεται από τη Μίλαν
- Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι
- ΕΕ: “Οχι” στους νέους δασμούς 30% του Τραμπ – Ετοιμάζει αντίποινα αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
- YouTube: Ετοιμάζει μέτρα κατά του “AI slop” και του μη αυθεντικού περιεχομένου
- Κολωνάκι: Τζιπ έπεσε σε πεζούς έξω από εστιατόριο – 11 τραυματίες, ένας σοβαρά
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις