Οικονομία

Μνημονιακά δάνεια: Νέα πρόωρη αποπληρωμή σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αίτημα στον ESM για προεξόφληση δόσεων έως και 5,3 δισεκ. ευρώ

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πρόωρη εξόφληση δόσεων ύψους έως και 5,3 δισεκ. ευρώ που λήγουν το 2026 και 2027, από τα ακριβά διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου, υπέβαλε – σύμφωνα με πληροφορίες – το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος η ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο ευνοϊκή για τη χώρα, μετά την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας.

Η αποπληρωμή των δανείων σχεδιάζεται να γίνει από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των περίπου 35 δισ. ευρώ, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει επεξεργαστεί και ένα δεύτερο, ηπιότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η εξαγορά θα περιοριστεί στα δάνεια του 2026 ύψους 2,645 δισεκ. ευρώ με επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την άνοιξη του 2022 επεστράφησαν στους εταίρους 2,645 δισεκ. ευρώ, ενώ τον ίδιο χρόνο μηδένισαν οι υποχρεώσεις της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (πληρώθηκαν 1,86 δισεκ. ευρώ, που κανονικά θα καταβάλλονταν αρχές του 2024).

Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δισεκ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, γεγονός που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,94%.

Από φέτος άρχισε και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF (του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ύψους 141,8 δισεκ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται επιπλέον 86 δισεκ. ευρώ από τον ESM έως το 2060.

Σύμφωνα με τους αναλυτές μέχρι το 2034 η χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν.
Για το 2024 προβλέπεται νέα συρρίκνωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ το 2023 (355 δισ. ευρώ σε απόλυτους αριθμούς).

Επανεκδόσεις τίτλων

Όσον αφορά στο φετινό δανεισμό (έχουν συγκεντρωθεί τα 4 από τα περίπου 10 δισεκ. ευρώ) συνεχίζεται με επανεκδόσεις τίτλων του ελληνικού δημοσίου, στις 20 Μαρτίου, για την άντληση μικροποσών από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μια μεγαλύτερη έξοδος αναμένεται μετά τις επικείμενες αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους (στις 8 Μαρτίου από τον καναδικό οίκο DBRS που έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στην κατηγορία «BBΒ» και στις 15 Μαρτίου από την Moody’s με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς είναι μόνος οίκος που εξακολουθεί να την διατηρεί ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (στην κατηγορία Ba1).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu