Επιχειρήσεις

Μοτοδυναμική: Κέρδη-ρεκόρ 29,1 εκατ. για το 2023 – Πρόταση για μέρισμα €0,12 ανά μετοχή

Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν στα 11,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 28%. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 170 εκατ. ευρώ

Ο Όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ κατέγραψε ρεκόρ κερδοφορίας και πωλήσεων για το 2023, με αύξηση 29% στις πωλήσεις και 28% στα κέρδη ανά μετοχή, σημειώνει σχετική ανακοίνωση.

Οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση 28,7% και ανήλθαν στα 170 εκ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 29,1 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 16,5%, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν στα 11,8 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 28%.

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,39 ευρώ από 0,31 το 2022. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ετήσια αύξηση της κερδοφορίας της εταιρίας καθώς και στην επιτυχή εξαγορά της μειοψηφίας της Lion Rental S.A (SIXT).

Tο Δ.Σ, θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση, διανομή μερίσματος στους μετόχους 0,12 ευρώ/μετοχή έναντι 0,09 ευρώ την περυσινή χρονιά, μια αύξηση ανάλογη με την αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή.

Όλες οι επιμέρους δραστηριότητες συνεισέφεραν στην κερδοφόρα ανάπτυξη του ομίλου: Οι πωλήσεις της Yamaha (δίκυκλα & προϊόντα θάλασσας σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία) ανήλθαν στα 75,8 εκ. ευρώ (+22,4%). Οι πωλήσεις της Porsche ανήλθαν στα 40,2 εκ. ευρώ (+50,1%). Η Sixt είδε τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων να ανέρχονται στα 41,4 εκ. ευρώ (+7,9%) και τις πωλήσεις αυτοκινήτων στα 12,5 εκ. ευρώ.

Κατά το 2023, το μακροπρόθεσμο ενεργητικό του ομίλου ανήλθε στα 62,3 εκ. ευρώ (εξαιρώντας την επίδραση του ΔΠΧΑ 16) παρουσιάζοντας αύξηση 14,8% έναντι του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις σε στόλο προς ενοικίαση (Sixt) και στην σημαντική επένδυση και αναβάθμιση στο Porsche Center Athens στην Μεταμόρφωση.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε κατά 7,3 εκ. ευρώ και ανήλθε στα 26,3 εκ. ευρώ στις 31.12.2023. Οι θετικές λειτουργικές χρηματοροές του ομίλου καθώς και οι υφιστάμενες πιστωτικές γραμμές του ομίλου χρηματοδότησαν την εξαγορά των μετοχών της μειοψηφίας της θυγατρικής Λάιον Ρένταλ (7,7 εκ. ευρώ) και τις επενδύσεις στον στόλο αυτοκινήτων της Sixt κρατώντας τον δείκτη Net Debt/EBITDA στο 0.9 για το 2023.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κος Πάρης Κυριακόπουλος δήλωσε: «O όμιλος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ κατέγραψε μια εξαιρετική χρονιά, με σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας σε όλες τις δραστηριότητες μας. Μετά από την χρονιά ρεκόρ του 2022, όλες οι ομάδες μας έθεσαν επιθετικούς στόχους για το 2023. Τόσο στην Yamaha όσο και στην Porsche ο κύκλος εργασιών αναπτύχθηκε με υψηλούς διψήφιους ρυθμούς: +22,4% και +50,1% αντίστοιχα.

Η απόδοση αυτή οφείλεται στην δυναμική ανάπτυξη των επιμέρους αγορών που δραστηριοποιούμαστε, στην γενική ομαλοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και σε συγκεκριμένες ενέργειες που οδήγησαν σε ανάκτηση μεριδίου αγοράς.

Η ενοικίαση αυτοκίνητων συνεχίζει την σημαντική ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, με τον εισερχόμενο τουρισμό να διαγράφει εξαιρετική πορεία και τις αφίξεις να υπερβαίνουν σημαντικά αυτές του 2019. Η κερδοφορία της δραστηριότητας επιστρέφει σε μια κανονικότητα και παραμένει πολύ υγιής. Τα έσοδα από τις ενοικιάσεις αυτοκίνητων το 2023 αυξήθηκαν κατά 7,9%, με περισσότερες κρατήσεις, αλλά και μειωμένη μέση τιμή σε σχέση με το 2022.

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν και οι πωλήσεις παγίων, με την ομάδα να εκμεταλλεύεται την καλή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και με στοχευμένες ενέργειες να καταγράφει σημαντική κερδοφορία. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς του μειοψηφικού πακέτου της Lion Rental συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτή την δραστηριότητα βάση του μεσοπρόθεσμου πλάνου μας. Παρακολουθούμε το ασταθές γεωοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και συνεχίζουμε να επενδύουμε στην στρατηγική και στις αγορές μας. Η ομάδα και οι συνεργάτες του ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, έχουν βάλει τα θεμέλια, για περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.»

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu