Οικονομία

Νέα άνοδος στο 4,1% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου

Η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατάπιε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, παρά την οριακή βελτίωση του spread σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα

Υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, αν και το spread των ελληνικών ομολόγων έστω και οριακά μειώθηκε έναντι των γερμανικών.

Η απόδοση του 10ετές ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνεται στο 4,10% συνεχίζοντας την άνοδο ακόμα και μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τη Moody’s. Ωστόσο η γενικότερη άνοδος των επιτοκίων και η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα δημιουργεί προσδοκίες για να διατηρούνται και να κινούνται υψηλότερα οι αποδόσεις.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει και την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου σήμερα. Αν και ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε νωχελικά με μικρή άνοδο σε μία προσπάθεια να συνεχίσει την αντίδραση της Παρασκευής, στη συνέχεια γύρισε σε αρνητικό πρόσιμο (λίγο μετά τις 15.00 ο Γενικός Δείκτης έδειχνε πτώση 0,59% στις 1.251,20 μονάδες).

Σε σύγκριση πάντως με το γερμανικό 10ετές, η διαφορά της απόδοσης (το λεγόμενο spread) του ομολόγου του ελληνικού δημσοσίου έστω και οριακά μειώθηκε στις 141 μονάδς βάσεις από 142 που ήταν την Παρασκευή. Η μικρή αυττή βελτίωση αποδίδεται στην αναβάθμιση της Moody’s, η οποία όμως δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα (υπολείπεται πλέον μία βαθμίδα ενώ πριν την αναβάθμιση της Παρασκευής η απόσταση ήταν τρεις βαθμίδες).

Πάντως, ακόμα και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από ένα άλλον οίκο αξιολόγησης την DBRS πριν από δύο εβδομάδες δεν έχει μειώσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων λόγω της συγκηρίας και της νέας ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Θυμίζουμε πως πριν την ανακοίνωση της  DBRS για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι αποδόσεις του 10ετούς υποχωρούσαν προς το 3,6% από 3,9% προηγουμένως.

Τώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις η τάση είναι ανοδική. Η απόδοση του 4,1ο% για το ελληνικό 10ετές είναι η μεγαλύτερη από τον περασμένο Μάιο.

close menu