Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026, οι εργαζόμενοι στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της χώρας, διεκδικώντας την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), αυξήσεις στους μισθούς, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ενίσχυση του προσωπικού με μόνιμες προσλήψεις.
Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), η οποία εκπροσωπεί εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων στα ΚΤΕΛ, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη μισθολογική στασιμότητα και την απουσία ουσιαστικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι αποδοχές των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένες εδώ και 17 χρόνια, ενώ η έλλειψη προσωπικού και η άρνηση υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης επιδεινώνουν τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο.
Η ΟΣΜΕ ζητά μια νέα κλαδική ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ, καθώς και άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και να ανακοπεί, όπως υποστηρίζει, η υποβάθμιση του επαγγέλματος.
Στο Εφετείο Αθηνών η προσφυγή της ΟΣΜΕ – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Η αυριανή απεργία πραγματοποιείται την ίδια ημέρα με την εκδίκαση της προσφυγής της Ομοσπονδίας στο Εφετείο Αθηνών, με την οποία ζητείται η ακύρωση της υπ’ αριθμ. 8/2026 Διαιτητικής Απόφασης της Πενταμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΟΣΜΕ, η συγκεκριμένη απόφαση ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας, που είχε εκδοθεί τον Μάιο του 2026 και προέβλεπε μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζομένους.
«Η Πενταμελής Επιτροπή Διαιτησίας ακύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας του Μαΐου του 2026, η οποία προέβλεπε στοιχειώδεις αυξήσεις», αναφέρει η Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας παράλληλα την απόρριψη της προσφυγής της ως απαράδεκτης.
Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, η ΟΣΜΕ στρέφεται κατά των διοικήσεων των ιδιωτικών επιχειρήσεων των ΚΤΕΛ, κάνοντας λόγο για εργοδοτική αυθαιρεσία και αδιαλλαξία.
«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των ΚΤΕΛ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια παγιωμένη κατάσταση πρωτοφανούς εργοδοτικής ασυδοσίας, αυθαιρεσίας και αδιαλλαξίας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η Ομοσπονδία ασκεί επίσης κριτική στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου συγκοινωνιακού έργου, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις των ΚΤΕΛ δεν ανταποκρίνονται στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, παρά τη μακρόχρονη δραστηριοποίησή τους στον τομέα των μεταφορών.
Με την αυριανή κινητοποίηση, η ΟΣΜΕ επιδιώκει να αναδείξει τα συσσωρευμένα εργασιακά προβλήματα του κλάδου και να ασκήσει πίεση για την επίτευξη νέας συλλογικής συμφωνίας.
Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στους εργαζομένους όλων των ειδικοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι η διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών, σταθερών θέσεων εργασίας και θεσμικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων τους αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Η πανελλαδική απεργία αναμένεται να επηρεάσει τα δρομολόγια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, ανάλογα με τη συμμετοχή των εργαζομένων σε κάθε περιοχή, με τους επιβάτες να καλούνται να ενημερώνονται από τα κατά τόπους ΚΤΕΛ πριν από τις προγραμματισμένες μετακινήσεις τους.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Wall Street: Ανοδική εκκίνηση με ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη και την υποχώρηση του πετρελαίου
- Delivery: Τέλος στην «παντοδυναμία» των αλγορίθμων – Τι αλλάζει για τους διανομείς σε e-food, Wolt και Box
- ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
- Pizza Fan: Εξοφλήθηκαν μισθοί Οκτωβρίου και ασφαλιστικές εισφορές σε μητρική και franchise
- ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε. - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
- ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΞΙΩΝ 03 – 11 – 2026
- FT: Ο Νετανιάχου πιέζει τον Τραμπ για νέα πλήγματα κατά του Ιράν – Στο τραπέζι η επανέναρξη του πολέμου
- ΚΤΕΛ: Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη 3 Νοεμβρίου – «Παγωμένοι» οι μισθοί εδώ και 17 χρόνια
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








