Οικονομία

Νέα πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου

Κάθετη είναι η πτώση των αποδόσεων μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον S&P

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υποχώρησε κάτω από 3,9% την Πέμπτη, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση μετά την πτωτική πορεία των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς. Ωστόσο, οι αποδόσεις σε ότι αφορά τα ελληνικά ομόλογα αποκλιμακώθηκαν ραγδαία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον S&P. Είναι ενδεικτικό το ότι η απόδοση του 10ετούς ήταν γύρω στο 4,5% πριν τις 20 Οκτωβρίου όταν ο μεγαλύτερος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας αποδίδοντας την επενδυτική βαθμίδα. Από τότε ακολούθησε έντονα πτωτική πορεία για να υποχωρήσει κάτω από 4% αυτή την εβδομάδα και ακόμα χαμηλότερα την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στις 3,87% . Ετσι, και το srpread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης με το ομόλογο του γερμανικού δημοσίου που αποτελεί σημείο αναφοράς έχει διαμορφωθεί στις 122 μονάδες βάσης. Πλέον το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με επιτόκια πολύ κοντά με αυτά της Ισπανίας (3,69%) ενώ δανείζεται πολύ χαμηλότερα από την Ιταλία (4,51%).

Διεθνώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη των τιμών των μετοχών. Προηγουμένως , οι αυξανόμενες αποδόσεις του δημοσίου χρέους μείωσαν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων και επιβάρυναν τις μετοχές τους τελευταίους μήνες, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για εταιρείες και νοικοκυριά.

Αυτή η σχέση έχει αντιστραφεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ – που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές των ομολόγων – έχουν υποχωρήσει σχεδόν 50 μονάδες βάσης από τα υψηλά τους, ενώ ο S&P 500 ανέκαμψε περίπου 6,5% εκείνη την περίοδο.

Απόδειξη της δυναμικής μεταξύ των αποδόσεων και των οικονομικών συνθηκών μπορεί να φανεί από την πτώση 0,5% της περασμένης εβδομάδας του Δείκτη Χρηματοοικονομικών Συνθηκών της Goldman Sachs, την έκτη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 1990. Αυτή η κίνηση έγινε καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Υπουργείου Οικονομικών έπεσε σε χαμηλό 4,48%, από 5%.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu