Νέα ρύθμιση με κίνητρα για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να προωθηθεί στη Βουλή ως το τέλος του έτους.
Στόχος της ρύθμισης που θα έχει το χαρακτήρα τελευταίας ευκαιρίας για τη δικαιολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων, είναι αφενός η αύξηση των δημοσίων εσόδων και αφετέρου η ενίσχυση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της επιστροφής κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Η νέα λίστα των 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε τράπεζα της Ελβετίας που παρέδωσαν στο υπουργείο Οικονομικών οι αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας διευκολύνει σημαντικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθειά του αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος που δεν είχε καταβληθεί στην εφορία για όσους αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. Μάλιστα η ρύθμιση εξετάζεται να περιλαμβάνει και κίνητρα μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους φορολογούμενους με αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό που θα δεχθούν να επιστρέψουν τα κεφάλαια τους στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που υπέστη πλήγμα από την απόσυρση καταθέσεων τους προηγούμενους μήνες. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται να δοθούν κίνητρα σε όσους απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες να τις επιστρέψουν.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι, παράλληλα με τους ελέγχους που θα ξεκινήσει στους 10.588 Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας, θα τους καλέσει – όπως άλλωστε και όλους όσους περιλαμβάνονται στις λίστες που ελέγχονται ήδη με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό – να δηλώσουν οικειοθελώς τα αδήλωτα εισοδήματα τους και να καταβάλλουν το φόρο που τους αναλογεί.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Deloitte: Πάνω από €40 δισ. τα έσοδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου – Η ανάπτυξη «ζορίζει» τους συλλόγους
- Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 0,18% με «έκρηξη» τζίρου αλλά πάρτι από HELLENiQ ENERGY, Motor Oil, ΔΕΗ
- Fed: Σταθερά τα επιτόκια έως το τέλος του 2026 βλέπει η πλειοψηφία των αναλυτών
- Safe Bulkers: Με μεγάλο discount το placement στα 6,70 ευρώ, αντλησε 80,4 εκατ. ευρώ
- COCA-COLA HBC AG - Notification of transactions by Persons Discharging Managerial Responsibilities (“PDMRs’)
- Τέμπη: Οι καταθέσεις των οικογενειών των νεκρών μηχανοδηγών – «Τα παιδιά μας λοιδορήθηκαν»
- Wall Street: Το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια «φρενάρει» τους δείκτες
- Έρευνα Imperial Brands Hellas: Το 50% των εμπόρων χρησιμοποιεί ψηφιακά μέσα επιβεβαίωσης ηλικίας για πώληση προϊόντων νικοτίνης
προτεινόμενη πηγή στην Google
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις








